*Nettavisen* Nyheter.

Barneparker for moderne foreldre

Nordre Aker Budstikke skrev i oktober om Kløverveien barnepark på Tåsen. Siri Bakken Kilen mener barneparker som denne ikke tilhører en annen tid. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Torsdag 15 oktober sto en artikkel med overskrift "Barneparker på siste vers", der bl.a. bydelens "barnehagesjef" Preben Winger er intervjuet. Han sier at tiden har løpt fra barneparkene.

Jeg synes det er synd at Winger avviser barnepark som et tilbud for en annen tid. Blant dem som benytter seg av park i dag, er bl.a. foreldre som studerer, er deltidsarbeidende, jobber skift eller turnus, eller er hjemme med yngre søsken. Det er også de som bruker dette sammen med aupair, dagmamma eller besteforeldreavlastning.

Jeg registrerer at det bygges ned (og dysses ned) tilbud som gir barna kortere "arbeidsdager". Det finnes knapt en barnehage igjen i bydelen som tilbyr deltidsplass. Og man kan meg bekjent ikke velge korte dager med deltidsplass i barnehage, men må gå for to-tre dagers uke. Bydelen virker også noe uvillig til å informere om barneparktilbudet, som ikke bare er for 25 åringer som Winger sier, men for alle barn fra ett år til skolealder, bare de kan gå.

Barnehagene er forpliktet til å ha et strengere pedagogisk opplegg og tilrettelegging, men det kan også virke mot sin hensikt at personale skal bruke så mye tid på oppleggene at det går ut over tiden barna får til frilek, som erfaringsmessig er det barna setter høyest og også ofte lærer mest av.

Preben Winger sier også i artikkelen at foreldre flest har større ambisjoner om pedagogisk tilrettelegging av tilbud de gir sine barn. Med hovedfag i pedagogikk med fordypning i barn og unges oppvekst og utvikling, har jeg også ambisjoner i forhold til tilbudet til mitt barn, og jeg føler det blir dekket ved parkopphold vel så godt som i en barnehage.

Min sønn på 2,5 år kommer hjem og forteller meg at bladene faller fra trærne, det er høst. Han har også lært ukedagene, og kan til og med lære meg noen nye sanger. Han har lært bordskikk, og han har også pekt på gullregn som vokser utenfor parkområdet og fortalt meg at det er giftig, og at man ikke må spise det. I parken lærer de også sosial omgang med andre barn, vente på tur, vise omsorg osv. De få også veldig tidlig lov til å hjelpe de voksne og føle ansvar. Ved parkopphold får jo også barnet mitt mer tid sammen med meg, og det gjør at jeg lærer bort det jeg ønsker han skal kunne, jeg har ikke mindre ambisjoner, jeg ønsker bare å tilbringe mer tid med barnet mitt. De parkbarna som har f.eks. dagmamma eller aupair i tillegg, vil få mer 'en til en'- kontakt med en voksen enn man kan drømme om i en barnehage, læringsvilkårene er derfor svært gode for parkbarn.

Så populært som friluftsbarnehage er, så er park for de som har mulighet, en unik sjanse for de minste barna til å være mye ute. Den muligheten er svært liten i småbarnsavdelingene i barnehagene, der utetiden ofte er svært kort og på noen dager helt fraværende.

Jeg håper virkelig at de som ønsker det, kommer og besøker parken en dag og ser hvor fint barna har det. Det er ikke alle familier der mor og far til sammen har en arbeidsdag som passer inn for parkopphold for barnet, men hvis man f.eks. for en periode finner mulighet til det, er dette noe å satse på, barna får vært mye ute, de sover bedre og de får kortere 'arbeidsdager', noe som igjen gir blidere og roligere barn. Barnepark er ikke et tilbud for en annen tid.

Siri Bakken Kilen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.