*Nettavisen* Nyheter.

Barneparker på siste vers?

Olav, Patricia Matamoros med Isola, Liv Bull med Nora og Tomine, og mor Camilla Idsøe med sønnen Sander. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Barneparkene tilhører en annen tid, sier Nordre Akers «barnehagesjef». På fem år har elleve parker i bydelen lukket portene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eleni Kavadias med Sid (1).

Klikk på bildet for å forstørre.

Olav, Isola, Patricia Matamoros og Liv med Nora og Tomine på fanget, og Camilla Idsøe med sønnen Sander. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

TÅSEN/NORDRE AKER: I Kløverveien barnepark har Liv Bull og Patricia Matamoros holdt fortet i henholdsvis 13 og 17 år. Parken på Tåsen er foreldredrevet, og har holdt på i over 20 år. Men nå har Kløverhagen, i likhet med mange andre barneparker, problemer med å fylle lekeplassen.

– På det meste har vi hatt rundt 25 barn. I dag er det 16. Men det burde være 20, sier Bull.

Med færre enn 20 barn truer nedlegging som en mørk sky.

– Men vi har i samråd med foreldrene besluttet at vi vil prøve å holde det gående frem til sommeren, så lenge vi holder antall barn stabilt, sier styreleder Tonje Storm.

LES OGSÅ: Barnehagekøene vokser

– På vei ut

Preben Winger, avdelingssjef i bydelsadministrasjonen og barnehageansvarlig i Nordre Aker, mener tiden har løpt fra barneparkene.

– Tre-fire timers leketilbud for 2–5-åringer midt på dagen er tilpasset en annen tid, sier Winger.

Da Bydel Nordre Aker startet opp i januar 2004, etter bydelsreformen, var det barneparkene Speider og barn, Damefallet, Kløverveien, Maridalen, Nordberg, Disenstua, Grefsenplatået, Lofthus terrasse, Langlia, Lilloparken, Godlia, Grefsen stadion og Godalparken som var i drift.

– I dag er Kløverveien og Nordberg de eneste som fortsatt er i gang, sier Winger.

LES OGSÅ: Positive foreldre

– Roligere og mindre syke

– For 17 år siden hadde vi neste bare store barn, i dag er det flere små barn, sier Matamoros, som mener barna får mange fordeler av å bruke sine første år i en park.

– I parken får barna lov til å være barn. Det er ikke så mange regler og tett program som i barnehagene. Dessuten er vi ute hele året, og barna er sjeldnere syke. Dagen er kortere og barna blir roligere her. Vi har hatt folk innom som er forbauset over hvor rolige barna er når vi sitter inne og spiser. De samme tilbakemeldingene har vi fått fra lærere i nærmiljøet, som sier parkbarn har lettere for å konsentrer seg når de begynner på skolen, enn dem som har gått i barnehage, supplerer Bull.

Flere muligheter

De to mener foreldre som har barna sine i barnepark er de som ønsker å ha mulighet til å styre den tiden de har sammen med barna sine selv. Dessuten utløser parkopphold kontantstøtte.

– Mange foreldre ser at dette er muligheten de har til å være mer sammen med barna sine mens de er små. Plutselig er de store og begynner på skolen. Dette er en tid de ikke får tilbake, sier Bull, men hun mener parkene taper i konkurranse med de stadig flere barnehageplassene. Det er Winger enig i.

– Barneparker et rene leke og oppholdstilbud hovedsakelig ute, det er sunt, men dagens foreldre har ofte større ambisjoner om pedagogisk tilrettelegging av tilbud de gir sine barn, sier Winger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag