RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barneraner i retten: – Alle ble jo redde


Berit Reiss-Andersen (t.v.), Knut Lindboe og Heidi Ysen er tre av totalt 19 forsvarere som kommer til å prege den store barneranssaken som startet i Oslo tingrett tirsdag.
Berit Reiss-Andersen (t.v.), Knut Lindboe og Heidi Ysen er tre av totalt 19 forsvarere som kommer til å prege den store barneranssaken som startet i Oslo tingrett tirsdag. Foto: Foto: Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen
Eliten av Oslo-advokatene stiller opp for å forsvare unge barneranere. Rettssaken har bare såvidt begynt.

GRORUDDALEN: De ser ikke like bråkjekke ut som de må ha gjort i sommer da de gikk rundt i Groruddalen og ranet mobiltelefoner fra barn ned i niårsalderen.

Tirsdag startet rettssaken mot 19 gutter mellom 15 og 19 er tiltalt i en av Norges største rettssaker i omfang. I fjor ranet guttene andre tenåringer. De truet og slo for å få med seg ofrenes mobiler.

I rettssal 828 ser de ut som forsiktige gutter med anstand fra foreldre og besteforeldre.

LES OGSÅ: Ungdomsraneren (18): – Det er bare å ta i mot straffen og takke Gud for at vi bor i Norge

Klar beskjed

– Ta av deg de øreringene. Det passer seg ikke her, formante forsvarer Berit Reiss-Andersen til sin unge klient i det de kom inn i rettssalen.

15-åringen hun representerer er tiltalt for å ha truet flere ungdommer med knokejern slik at de har levert fra seg mobiltelefonene sine.

Den unge mannen var svært pyntet da han kom inn i retten og selv om Reiss-Andersen ba ham fjerne den glitrende ørepynten, så beholdt han en stor prangende klokke og den prangende beltespennen.

De unge guttene skal svare for i alt 25 ran og tyverier som de er tiltalt for.

Ved 10.20-tiden på tirsdag gikk den første av de tiltalte i vitneboksen.

I mørk bukse, hvit skjorte under grå genser forklarte den 18-år gamle mannen seg lavmælt om hendelsene han har vært innblandet i. I vitneboksen fremsto han som en pertentlig ung mann med halvkort nykjemmet hår. Han er tiltalt for å ha ranet en rekke små barn for sine mobiltelefoner.

LES OGSÅ: Gutt ranet to ganger på kort tid

– Så kom det et slag

Han fortalte hvordan de oppsøkte tilfeldige unge mennesker som de tok telefonene fra.

– Alle ble jo redde. Det var derfor de ga oss telefonene, sa han. Om hendelsen i skateparken ved Stovner 14. mai 2013 sa han følgende:

– Jeg gikk bort til vedkommende og sa jeg ville ha telefonen. Så ville han ikke gi telefonen. Jeg sa til NN (medtiltalt nummer 2) at han ikke ville gi meg telefonen. Da kom det et slag fra NN og han ga meg telefonen.

Telefonene solgte de i Oslo sentrum og pengene ble fordelt på de som var med på ranene.

Erfarne forsvarere

På grunn av de tiltaltes lave alder vil mange av dem vil slippe unna med samfunnstjeneste hvis de blir dømt. Påtalemyndigheten vil be om fengsel for de eldste tiltalte som har vært mest aktive.

Selv om straffenivået i denne saken er relativt lav, er forsvarerkorpsets erfaring skyhøy.

Sammen med de unge tiltalte sitter noen av landets beste advokater - Berit Reiss-Andersen, Ellen Holager Andenæs og Heidi Ysen for å nevne noen.

Mange av de tiltalte har erkjent forholdene de er tiltalt for, mens andre har nektet å forklare seg for politiet om handlingene.

Det er satt av flere uker til denne saken som preget Groruddalen sommeren 2013.

I de kommende ukene vil både de tiltalte og deres ofre fortelle om hendelsene.
 

LES OGSÅ: Ransbølge i Oslo i oktober
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere