*Nettavisen* Nyheter.

Barneskolerektor beklager homohets

Birger Westlund som kommer fra stillingen som rektor ved Abel ungdomsskole i Aust–Agder, beklager dumheten knyttet til tidligere uttalelser om homofili. Foto: Svein Walstad/Aust Agder Blad

Da foreldre ved Slemdal skole googlet den nyansatte rektoren, Birger Westlund (55), var det flere som ble forskrekket.

SLEMDAL: Høyt på google-listen kommer det opp flere artikler om Westlund som viser at han er svært homofiendtlig. Sakene stammer fra en debatt i 2005 som dreier seg om kjønnsnøytral ekteskapslov, som for øvrig ble vedtatt i 2008. Han uttalte blant annet til Dagbladet.no at han mener homofile bør gå til psykolog for å helbredes og betegner forslaget om kjønnsnøytral ekteskapslov som vrøvl.

Vakte bestyrtelse

«Dette med en kjønnsnøytral ekteskapslov er altså noe av det største sludder som noen har funnet på. At noen mennesker er forvirret i hodet sitt og liker folk av samme kjønn, kan jo ikke vi politikere bruke masse tid på. Gå til psykolog!» var en uttalelse fra den påtroppende rektoren.

Uttalelsen vakte bestyrtelse i Høyre den gangen, i og med at Westlund var Fylkestingsrepresentant i Finnmark for partiet og tidligere medlem av sentralstyret.

– Flere foreldre ved Slemdal skole har merket seg uttalelsene og de stemmer dårlig overens med en inkluderende og fordomsfri skole. Vi kan ikke ha en rektor med slike holdninger, sier FAU-representant Ingeborg Sæveraas.

Ikke representativt

Westlund har senere beklaget selve ordbruken, men dittOslo ville vite om han fremdeles har de samme holdningene.

– Det var bare dumt det jeg sa den gangen og er lei for at dette dukker opp igjen. Dette er holdninger som ikke på noen måte er representative for meg, sier Westlund til dittOslo

Hva slags forhold har du til homofili i dag?

– Homofili representerer ikke noe problem for meg i dag.

– Hvordan reagerte du på vedtaket om kjønnsnøytral ekteskapslov?

– Jeg reagerte ikke noe spesielt for eller imot det, sier Westlund.

– Helt nødvendig

Sæveraas er glad for at den nye rektorens holdning til homofili har endret seg.

– Det er helt nødvendig og det er bra å få klarhet i dette. Det som kom frem tidligere var svært urovekkende. Nå håper jeg Westlund står for noe helt annet, slik at han kan leve opp til skolens visjon basert på respekt, trivsel og trygghet, sier Sæveraas.

Birger Westlund kommer fra stillingen som rektor ved Abel ungdomsskole i Aust–Agder. Han tiltrer ved Slemdal skole 17. mars i år.

– Jeg gleder meg veldig til å begynne. Foresatte må gjerne ta kontakt med meg, sier Westlund.

Les også:

Slemdal skole reddet

Sosialistene og FrP vil redde Slemdal skole

Tør ikke dusje på Slemdal skole

Utstillingsvindu for elendighet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag