*Nettavisen* Nyheter.

Barnevernssjefen frykter for to bortførte barn

Barnevernsjef Espen Lilleberg ved Stover barnevern er svært bekymret for situasjonen til de to barna som fortsatt er bortført.

– Situasjonen for de to yngste barna på syv og åtte år er svært alvorlig, sier barnevernssjef Espen Lilleberg, om de tre som ble bortført av sin mor i går.

STOVNER: Moren bortførte tre av sine syv barn, under et samvær avtalt med barnevernet. Datteren på 14 klarte å rømme i Gøteborg, og er nå hentet tilbake til Stovner.

Del på Facebook

Sjefen for Stovner barnevern er svært bekymret for de to minste barna som fortsatt er bortført.

Akuttplassering

– Barnevernet på Stovner gjennomførte i vinter en akuttplassering av fire av kvinnens barn, forteller barnevernsjef Espen Lilleberg til Lokalavisen.

Barnevernet mente det var snakk om grov omsorgssvikt, og gjorde vedtak om å plassere barna i beredskapshjem med sperret adresse. Det ble også bestemt at mor skulle få samvær med sine barn, men under oppsyn av barnevernet.

Fylkesnemda godkjente dette akuttvedtaket.

– Saken var oppe i fylkesnemda i slutten av mai, forteller Lilleberg.

– Vi gikk inn for omsorgsovertakelse og samvær under tilsyn. Vi fikk gjennomslag for omsorgsovertakelse, men ikke for tilsyn ved samvær, sier Lilleberg.

Vedtaket ble anket av barnevernet, men er fortsatt gyldig.

Satte seg til motverge

– Det var et slikt samvær uten tilsyn som fant sted tirsdag. Da de to parene med forsterforeldre kom for å hente de tre barna, så kom de til stengt dør. Da ble det slått alarm til barnevernvakten og til politiet, forteller Lilleberg.

– Så fikk vi beskjed om at den eldste datteren hadde klart å rømme. Moren hadde tatt med barna til Gøteborg. Der satte den 14 år gamle jenta seg så kraftig til motverge at moren måtte oppgi å få henne med seg videre. Jenta kontaktet svensk politi. De koblet inn svensk barnevern, og snart fikk vi beskjed her på Stovner om at vi kunne hente henne. Vi reiste ned i natt, og nå er hun hjemme hos fosterforeldrene igjen, forteller Lilleberg.

Alvorlig situasjon

– Situasjonen for de to yngste barna på syv og åtte år er svært alvorlig, sier Lilleberg.

– Vi i barnevernet anser at de har vært utsatt for grov omsorgssvikt, og fylkesnemda la det samme til grunn. Nå håper vi bare at vi skal klare å tilbakeføre de to barna til sine fosterforeldre, sier Lilleberg.

– Sporene etter moren og de to barna tyder på at de reiste videre fra Gøteborg til Nairobi via Schipol, sier Ingrid Kristensen, leder for familevoldteaemet ved Stovner politistasjon.

På vei til Nairobi

– Den 14 år gamle datteren trodde moren var på vei videre til Dubai. Men billettene sier altså Nairobi, sier Kristensen.

– Saken er ikke unik for oss, vi har opplevd lignende bortføringer tidligere. Om vi lykkes med tilbakeføring handler mye om hvor moren reiser med barna.

Somalia er absolutt blant de vanskeligste landene, mens Kenya er lettere fordi vi der har stedlige representanter for Interpol og norske myndigheter.

– Vi har tidligere opplevd en sak der barn kom hjem etter fem år, sier Kristensen.

– Nå er vi i en helt innledende fase. Vi vurderer alle muligheter, og kvinnen vil helt sikkert bli etterlyst internasjonalt. Det betyr at vi sender ut passbilde av moren og barna til alle land vi samarbeuider med. Kommer hun til en grenseovergang skal bildet komme opp, sier Kristensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.