*Nettavisen* Nyheter.

Barnlig kunstglede

Janne Jacobsen fra Oppsal liker både barn og kunst. Å lede barnekunstklubben på et av byens største museer er derfor midt i blinken.

OPPSAL/BANKPLASSEN: Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst starter opp en ny sesong med Barnekunstklubben Rasmus lørdag 11. februar. Ansvarlig for det hele er oppsaljenta Janne Jacobsen, som sammen med en kollega skal formidle kunst til barn basert på barnas egne opplevelser og inntrykk av utstillingene.
Barn er veldig åpne og spontane, og ikke så redde for å komme med rare synspunkter eller si noe feil. Kunst er ikke så vanskelig som mange voksne ofte vil ha det til. Det barn spytter ut av kommentarer er ofte akkurat det kunstneren har tenkt. Slikt er fascinerende, synes Janne.
Hun er selv utøvende billedkunstner, men tjener til livets opphold som museumsvert og lærervikar på Manglerud kunst- og musikkskole.
Jeg trives veldig godt med både barn og kunst, så dette er kjempefine jobber der jeg også kan få inspirasjon til å lage egen kunst, smiler 26-åringen.

På barns premisser

Rasmus-klubben er for barn fra 5-10 år, og går ut på at man samles på museet en gang i måneden og opplever utstillingene sammen. Det er plass til tyve barn i hver av de to gruppene, og man melder seg på i forkant av hver samling.
Barna lærer seg blant annet forskjellene på skulptur, installasjoner, todimensjonale- og tredimensjonale arbeider. De blir veldig trent på å komme med innspill og det å gå inn i arbeider, se på symbolikken i kunsten. Det kan være kjedelig for barn å gå på museum på voksnes premisser, men i barnekunstklubben setter vi oss ned og snakker om alt det de ser. Barn liker som regel best kunst som er gjenkjennelig, forklarer Janne.
Denne første lørdagen er det kunstneren Tom Sachs som skal vurderes av barnekunstklubben.
Han lager kunst som appellerer til barn. Han tar alt mulig rart han finner og bygger nye ting av det, som for eksempel den kjempestore raketten som er bygget av capa-papp med skum inni. Ingen vet hvor lenge den vil vare. Han har også laget en McDonalds-gatekjøkkenvogn av gamle materialer, forteller Janne, mens hun viser rundt på museet. Tom Sachs oppfordrer folk til å lage egne ting, og mange barn blir inspirert av ham. Barn er jo ofte opptatt av å bygge ting, for eksempel med Lego, men når de har vært her ser de at man kan bruke mye annet også. Sachs gjør verdiløse ting til verdifull kunst, og det er en interessant motreaksjon til kjøpepresset vi alle utsettes for, konkluderer Janne.

Hvis du vil vite mer om Rasmus-klubben kan du gå inn på nettsiden www.afmuseet.no/rasmus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag