Baskettrener anker voldtektsdom

Den 35 år gamle baskettreneren må sone 15 år i fengsel for en rekke voldtekter.

Den 35 år gamle baskettreneren må sone 15 år i fengsel for en rekke voldtekter. Foto: Arkivfoto

Treneren, med tilknytning til flere basketklubber på Østlandet, er dømt for voldtekt av enn rekke jenter og kvinner han var trener for.

OSLO: En 35 år gammel basketballtrener er i Oslo tingrett dømt til 15 års fengsel for en rekke voldtekter.

Den 35 år gamle baskettreneren sto tiltalt for å ha voldtatt 13 kvinner, og har gjort forsøk på å voldta ytterligere én. Han erkjente ikke straffskyld på noen av punktene da rettssaken mot han startet i oktober i fjor.

Fredag kom imidlertid den knusende dommen, der baskettreneren dømmes til 15 års fengsel for voldtektene.

Mannen ble dømt for 16 av 19 punkter i tiltalen, deriblant 11 voldtekter og tre tilfeller av å ha utnyttet sin stilling. De fornærmede jentene i saken var i alderen 16 til 38 år da overgrepene skjedde.

Anker

Flere av de 14 kvinnene som anmeldte mannen, gjorde det først etter mange år, etter at politiet startet etterforskning. Baskettreneren har vedgått at han kan ha opptrådt ufint mot kvinnene, men har avvist at det på noe tidspunkt har dreid seg om voldtekt.

Den tidligere baskettreneren er også dømt til å betale de fornærmede i saken til sammen to millioner kroner i oppreisning.

Med bakgrunn i den strenge straffen og at mannen ikke har erkjent straffskyld for noen av tiltalepunktene er det ikke så overraskende at dommen blir anket.

– Min klient er sterkt uenig i avgjørelsen av skyldspørsmålet og straffeutmålingen og har allerede erklært full anke over dommen, sier baskettrenerens forsvarer Johnny Veum til dittOslo.no.

Systematisk voldtektsadferd

Tingretten er nokså nådeløs i sin omtale av 35-åringens fremferd.

«I denne saken bør tiltaltes voldtekter ses i sammenheng og i et helthetlig perspektiv. Tiltalte har bedrevet noe som bør kunne karakteriseres som en voldtektsadferd mer eller mindre systematisk over en periode på omlag syv år. I disse årene har han konsekvent og suverent hevet seg over at det så vel i Norge som i hans hjemland er meget straffbart å tiltvinge seg samleie mot noens vilje. Dette viser hva man kan kalle et sterkt forbrytersk forsett. Hans fremgangsmåte – modus – har vært bevisst og utspekulert, ved at han i samtlige tilfeller har manøvrert seg på tomannshånd med kvinner som på ulike grunnlag har stolt på ham, hva enten det dreier seg om unge basketballspillere, venner eller kjærester (iallfall kvinner som mente seg- eller ønsket å være kjærester med tiltalte)» skriver Oslo tingrett og fortsetter:

«Tiltalte har som nevnt gjennomført voldtektene på en brutal måte uten å bry seg om deres protester, frykt, bønner eller smerte», heter det i dommen.

– Streng, men riktig dom

Trine Rjukan er bistandsadvokat for 11 av de 17 jentene som er fornærmet i saken.

– Dommen er streng og det mener jeg også er riktig at den er sett på bakgrunn av omfanget av tiltalepunktene og alvorlighetsgraden. De av jentene jeg har rukket å snakke med er svært fornøyd med utmålingen av fengselsstraffen, sier Rjukan.

Baskettreneren ble dømt på de fleste tiltalepunktene, men ble frikjent for voldtekt av to av Trine Rjukans klienter.

– For jentene betyr det mye å vite at de blir trodd og det er også presisert i dommen for frikjennelsene, her står det at de fornærmede fremstår som troverdige, det er veldig fint at det er skrevet ettertrykkelig i dommen, sier Rjukan.

DittOslo.no har forsøkt å få kommentarer til dommen fra aktor Carl Graff Hartmann uten å lykkes.

LES OGSÅ: Basketballtrener nekter for voldtekt

DittOslo.no kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.