Gå til sidens hovedinnhold

Bassengtilbud kan gå dukken

Bassengtrening er helt avgjørende for å opprettholde helsa til Karoline Melø Sandhaug. Hun og venninnene frykter at tilbudet forsvinner fra nyttår.

SOFIENBERG: Når 2009 blir til 2010 er det trolig slutt for svømmegjengen på Sofienbergsenteret. Damene får ikke lenger trene i basseng hver torsdag. Treningen er med på å gi livskvalitet og opprettholdelse av en oppegående helsetilstand for den som sliter med revmatiske plager.

– Hvis det blir lagt ned, er helsa mi ferdig. Treninga betyr alt, sier Karin Nordtvedt.

LES OGSÅ: Raser over kutt

Frykter fremtiden

Østkantavisa treffer en glad og trivelig damegjeng som har enorm glede av svømmetrening i det varme bassenget på Engelsborg eldresenter. De har litt ulike plager, men fellesnevneren er stive ledd. Varmt vann betyr bedre helse og livskvalitet.

– Jeg gråt da jeg fikk høre dette, sier Nordtvet fortvilt.

– Vi blir sinte over å høre at dette skal fjernes. Treninga i varmt vann betyr alt, slår de fast.

Alle i gruppa er nedslått av meldingen som de har fått fra fysioterapeut Trine Rokne Vågen. Tilbudet kan ikke opprettholdes fordi hun ikke lenger får dekket utgiftene med å leie bassenget. Det er regjeringa som har gjort en omlegging av tilskuddet til fysioterapeuter i neste års statsbudsjett. Damene synes dette er mer enn ille. Når Østkantavisa spør hva svømming betyr, får vi krystallklare svar.

– Denne treninga holder meg på beina, jeg gikk tidligere med krykker, forteller Nordtvedt.

Karoline Melø Sandhaug er i hundre prosent stilling på Grorud barneskole. Det kunne hun neppe klart uten svømmetrening, ifølge henne selv.

– Etter en operasjon måtte jeg lære å gå igjen. Treninga gjør at jeg opparbeider muskler igjen. Den bremser på sykdomsutviklingen min og gjør meg bedre rustet. Jeg prøver så godt jeg kan å holde helsa ved like, sier hun.

Uforståelig

Karin Nordtvedt synes det hele er et slag i ansiktet på alle dem som etter beste evne prøver å holde seg på beina. En rekvisisjon fra lege om trening i varmtvann har ikke lenger særlig verdig, påpeker hun.

– Hvor skal vi gå og trene hen da? Nå som det ikke lenger blir slike tilbud å finne, spør hun.

Rigmor Moen har erfaring med at kommunen har lagt ned det ene varmtvannsbassenget etter det andre.

– De la jo ned Sagene bad, og de la ned Bislett. Men der ble det startet opp igjen, sier hun.

– Man må lete med lys og lykte etter slike tilbud, føyer Karoline til.

– Jeg gikk og ventet i to år før jeg fikk begynne å trene her på Engelsborg, forteller Tahereh Behnoud.

Sosialt

Damene trekker også fram det sosiale aspektet ved og møtes hver torsdag. Fast prosedyre er kaffe og prat rundt bordet etter svømmetreninga.

– Vi er blitt glade i hverandre. Torsdag er den beste dagen i uka. Vi er blitt en fin vennegjeng, sier de samstemt.

De frykter for konsekvensene av regjeringas omlegging av tilskudd til fysioterapeuter, som ble bestemt i statsbudsjettet.

– Mange av oss er jo i jobb. Nå må de kanskje sykmelde seg når de mister treningstilbudet, sier Melø Sandhaug.

– Hvor skal man trene når det ikke lenger fins noe? Hva skal vi med rekvisisjon fra legen når tilbudet blir borte? Skal vi ikke lenger få lov til å holde oss på beina, spør Nordtvedt seg.

Sammen har de nå startet en underskriftskampanje og et opprop for å få beholde treningstilbudet.

Da Østkantavisa gikk i trykken var fysioterapeut Trine Roknes Vågen i kontakt med Bydel Grünerløkka om en mulig redningsaksjon. Denne går på at brukerne betaler 50 kroner av egen lomme. Da vi kontaktet henne på mandag, så det mørkt ut for en løsning.

– Jeg er i forhandlinger med bydelen, men det er ingen løsning ennå. Det vil være synd for brukerne om dette tilbudet blir borte, sier Trine Rokne Vågen til Østkantavisa.Karin Nordtvedt

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene