*Nettavisen* Nyheter.

Beboere raser over «bokdød» på Tåsen

TRISTE BOKELSKERE: Torill Riise Aas, Anna Louise Fogn, Rolf Medbøe, Mette Breder, Henrik Løland, Helle Bilton, Brita Garnes, Ingrid Kamfjord, Robert og Linnea Keatts.

Tåsen Bokhandel er historie, til mange hundre beboere og leselystne kunders store fortvilelse.

TÅSEN: – Mat kan vi jo få overalt sier Tåsen-beboer og fast kunde på nærsenteret på Tåsen, Brita Garnes.

Det er en mannesterk gjeng som har samlet seg for å si sin mening i avisen, og opptil flere tilfeldige forbipasserende har også mye på hjertet om den ufrivillige avskjeden til bokhandelen på det lille nærsenteret på Tåsen.

– Jeg tror de har bomma på befolkningen. De skjønner ikke hva vi er interessert i, sier Garnes videre og får bekreftende nikk av de andre frammøtte.

NorgesGruppen Eiendom AS eier Tåsen nærsenter. Spar, som nå skal utvide sine arealer, er også eid av NorgesGruppen.

Trøst med engasjement

– Det er i det minste en trøst at så mange har involvert seg, sier daglig leder i Tåsen Bokhandel i åtte år, Henrik Løland.

Han ser ikke fram til å pakke bøkene vekk for å flytte til Helsfyr. Torsdag, dagen før flyttelasset går, har salgsplakatene med 70-prosent overtatt butikken.

– Det har vært så hyggelig her i alle disse årene, sier Løland.

Nordre Aker Budstikke skrev før sommerferien om at bøkene trolig måtte ut, og fredag 10. august er altså aller siste dag for bøkene.

– Nå forsvinner mangfoldet på sentert sier Torill Riise Aas fortvilet.

– De minste får ikke bli, sier Helle Bilton. Flere hundre mennesker har støttet Bokhandelen, både ved underskriftskampanjer, korrespondanse med eier, og ved å si ifra i lokalavisen.

LES MER OM BOKHANDELEN HER

La tarmene hvile

«Ja til bokhandel, vi drukner i mabutikker. La tarmene få seg en velfortjent hvil, la heller de små grå få noe å jobbe med» sier en bokglad person på mail til Tåsen Bokhandels venner.

Leder av Berg Nordberg og Sogn Vel, Rolf Medbøe, og Mette Breder på vegne av Tåsen Bokhandels Venner har gjort iherdige forsøk på å få eier til å gi bedre vilkår til Tåsen Bokhandel.

– Vi trenger bøker, sier Breder som understreker at det har vært bøker på senteret siden 1965.

Kors med ramme

– Jeg synes det er veldig trist for lokalbefolkningen, sier innehaver av Tåsen Bokhandel Ivar Tøsti. Men med en økning i husleie på vel 30 prosent, tilbud om mindre lokaler og behov for oppussing og stenging av butikk under denne perioden ble det ingen annen mulighet enn å legge ned driften.

– Det er ingen andre lokaler i nærheten, så det er ingen andre muligheter, sier en trist Tøsti.

De engasjerte lesende kundene forteller om at de alltid fikk god service og at muligheten for å få bestille utenlandske og særegne bøker alltid var der.

– Du får lage et kors med sort ramme over hele saken da, sier Tøsti på telefon fredag mens han tar en pause i bokflyttingen.

Mer mat

– Leiekontrakten gikk ut for parfymeriet og bokhandelen, og da så vi en anledning til å utvide Spar, sier markedssjef Anders Olaussen i NorgesgruppenEiendomAS.

Han forteller at en slik utvidelse lenge har vært i tankene og er et stort behov for Spar.

– Bokhandelen og parfymeriet har fått tilbud om nye kontrakter, og vi ønsket å ha med begge videre, sier Olaussen.

Han forteller at bokhandelen ble tilbudt et mindre lokale som burde passe bedre, og at leien var bransjemessig riktig.

Spar-butikken blir nå større og bedre, og Olaussen mener forhandlingene har vært rettferdige.

– Vi har strukket oss langt. Det er ikke vårt ansvar alene å sørge for at det blir en bokhandel på senteret, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.