*Nettavisen* Nyheter.

Beboere vil ikke ha Munch-blokka i Bjørvika

Grønland beboerforening protesterer høylytt mot det nye Munch-museet, Lambda, som etter planen skal bygges i Bjørvika. Først og fremst på grunn av høyden.

Bjørvika: Grønlands beboerforening er slettes ikke fornøyd med tegninsplanen til de spanske arkitektene i Herreros Arquitectos som stakk av med seieren i konkurransen om det nye Munch-museet.

Like misfornøyde er de med beliggenheten til det omstridte museet.

LES OGSÅ: – Munch går den sikre død i møte

Problematisk størrelse

– Et Munch-museum i et Lambda er i seg selv en problematisk størrelse. Det bryter med reguleringsplanens maksimale høyde på 6 etasjer, sier Åse Anna Markussen, styremedlem i Grønland beboerforening som nettopp har sendt en høringsuttalelse til Plan- og bygningsetaten vedrørende Munch og Deichman.

– Dessuten er den beryktede knekken på bygget som visstnok skal være inspirert av Edvard Munchs kroppsholdning på et fotografi et ikonografisk moment som ikke kan leses selv av kunsthistorikere, sier hun.

– Som et såkalt signalbygg for kunst synes jeg det er helt mislykket. Det ligner og signaliserer et hvilket som helst kontorbygg. Mange synes det er direkte stygt, fastslår Markussen som selv er kunsthistoriker.

Videre påpeker Grønland beboerforeningen i høringsuttalelsen sin at Lambda vil dele bukten i to og ta solen fra hele bryggefronten.

– Det sperrer sikten fra øst mot vest og vest mot øst. Ekebergåsen og Middelalderparken kan knapt ses fra Akershuskaia. Har man ikke vært klar over hvor viktig Ekebergåsen er som byens østre fondvegg og som identitet for Oslo? spør Markussen.

Historisk bukt

– Byplanens hovedgrep med Bjørvika som en historisk bukt blir heller ikke respektert, heller ikke Kommunedelplanens vedtatte teppebebyggelse i Oslo-amfiet og en nedtrapping av høyhusene mot fjorden. Og desto viktigere for oss Grønlandbeboere, innebærer det planlagte nye Bjørvika en forringelse av vårt miljø, påpeker hun.

Fri opera

Markussen viser til reguleringsplanen fra 2003 der det står helt tydelig at Operaen skal ligge fritt.

– Skulle Munch-museet likevel måtte plasseres i Bjørvika-området bør det isåfall heller være et lavt bygg, sier Markussen.

Beboerforeningen ville helst sett at Munch-museet utredes på Tøyen. Noe det i første omgang skulle.

– Det var jo enstemmig vedtatt i bystyret i 2005 at det skulle bygges på Tøyen. Så ble det bestemt noe annet i 2008 - nærmest i et lukket rom, forteller hun.

Kultur i Oslo øst

– Etter vårt syn bør et nytt Munch-museum fortsatt bygges på Tøyen. Gjerne med Stenersen-museet som nabo i et oppgradert bygg der dagens Munch-museum ligger. Sammen med Botanisk hage og våre naturhistoriske museer på Tøyen vil skape et fint kulturmiljø i Oslo øst, sier hun.

Grønlands beboerforening skulle gjerne sett at ble gjort en folkeavstemning om Lambda og Lambdas plassering der de helt klart tror at flertallet av befolkningen ville vært imot.

Annonsebilag