RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre enn den beste


FIESTA: Morsom småbil og klassens beste å kjøre.
FIESTA: Morsom småbil og klassens beste å kjøre.
VW Polo ble årets bil i Europa. Men i duell med fjorårets nummer to, Ford Fiesta, må den se seg slått – såvidt.

I utgangspunktet burde dette endt uavgjort. Bilene stilte til start med eksakt like kraftig motor: 1,6 liter og 90 hk. Riktignok sleper Polo på litt mer vekt, men den har til gjengjeld mer dragkraft (moment).

Fiesta vinner akselerasjonsduellen, men begge bilene er mer enn raske nok og har nok krefter til å dekke transportbehovene disse småbilene normalt får i oppdrag.

Forskjellen ligger primært i karakter og kjøreopplevelse ute på landeveien. Fiesta vinner fordi den rett og slett er morsommere å kjøre, klarer seg med litt mindre diesel og koster mindre.

Ford Fiesta

Dette er klassens desidert morsomste bil å kjøre, mest på grunn av den lette og utrolig presise styringen. Jo mer veien svinger, jo mer morsomt er det å ratte Fiesta.

Bilen innbyr til kjøring på krevende veier og gir glede tilbake i mangfold. Kjøreegenskapene er et kjøpsargument i seg selv.

Det friske designet – både utvendig og innvendig – skiller Fiesta fra konkurrentene. De fleste vil gå ut av Fiesta med stort smil om munnen.

Men formen stjeler noe plass sammenlignet med Polo.

Og intet tre vokser inn i himmelen: Ford har spart på støydempingen. Det romler i bilen på grov asfalt. Et lengderegulerbart baksete for å øke bagasjeromsfleksibiliteten har ikke Ford tatt seg råd til.

Og klart største minus: Econetic-utgaven kan ikke utstyres med tilhengerfeste. Det utelukker bilen for mange.

Fiesta Econetic drikker til gjengjeld svært lite diesel – kun 0,445 liter/mil i vår test.

Veldig bra, og blant annet et resultat av bilens smale sparedekk (Michelin Energy Saver i dimensjon 175/65 R14). Men dekkene får ikke ut det beste i av bilens elegante chassis.

Som eier ville jeg heller valgt litt bredere dekk og litt høyere forbruk for å kunne nyte bilens fantastiske kjøredynamikk på hver eneste tur.

VW Polo

Polo har en historie som strekker seg 35 år tilbake. Den nylig introduserte Poloen er nummer seks i rekken, og ble nylig kåret til Årets Bil i Europa.

Men fortsatt snakker vi om en høyst ordinær bil med et ualminnelig alminnelig førermiljø – tilsynelatende laget for dem som ikke er særlig interessert i bil.

Og selv om alt fungerer helt greit med Polo ute på veien, skjer det med langt mindre glede enn i Fiesta.

VW skal ha ros for at de holder fast ved god opplevd byggekvalitet. Dessuten kan Polo leveres med markedets aller beste girkasse sett i forhold til ytelser, komfort og forbruk: DSG.

Denne er ikke mindre enn et funn. Polo har også testens beste førersete, og bilen kan trekke 1200 kilo på tilhengerkroken.

Volkswagen har ikke våget å ta sjanser med nye Polo. Det burde de etter vår mening ha gjort, fordi småbiler tåler både spenstig design og fiffige interiørløsninger. Ei heller her har VW kostet på seg et fleksibelt baksete.

Vi mener ikke å stemple Polo som noen dårlig bil. Det er den på ingen måte og bilen kommer garantert til å bli en av bestselgerne i småbilklassen.

Men det er kun BlueMotion-variantene som flytter grenser ved å forbruke lite drivstoff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere