*Nettavisen* Nyheter.

Bedre enn ventet i Akerselva

MER LIV: Bunndyrene var mer robuste enn ventet, viser en rapport fra NIVA, etter klorutslippet i Akerselva i mars. Det kan bety at elva raskere våkner til liv. Men algene har ikke hatt godt av klorutslippet. Foto: ARKIVFOTO: GRACE BRYNN

En ny rapport viser at tilstanden i Akerselva er bedre enn fryktet, etter klorutslippet i mars. I forrige uke satte Oslomarkas Fiskeadministrasjon ut sjøørretyngel i elva.

AKERSELVA: Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har undersøkt økosystemet i Akerselva. Den foreløpige rapporten viser at biomassene er i ferd med å ta seg opp, melder Vann- og avløpsetaten (VAV).

Bli med inn i vannbehandlingsanlegget på Oset der utslippet skjedde. Vann- og avløpsetaten innrømmet i ettertid at de tenkte på drikkevanskvaliteten, og glemte utslippsfaren.

Flue er borte

Ettervirkningene av klorutslippet er dermed mindre enn først antatt. NIVA kan påvise at tettheten av bunndyr ikke er synlig påvirket, og forekomsten av både fjærmygg og steinfluer har tatt seg kraftig opp.

LES OGSÅ: – Akerselva er død

Men alt er ikke bare fryd. Den viktige døgnfluearten «Baetis» er ifølge rapporten totalt fraværende.

NIVA påpeker likevel at prøvene, som er tatt i slutten av april kan være for tidlige for å registrere disse artene. Nye prøver skal tas i juni. Disse vil vise om arten er tilbake i faunaen eller ikke.

LES OGSÅ: Det kan ta åtte år før livet er tilbake i Akerselva

Bleke alger

– På prøvene rett etter klorutslippet i mars fant vi lite bunndyr. Man kan si at man har to samfunn av bunndyr, en vinterpopulasjon og en sommerpopulasjon. Nå ser vi at mange av bunndyrene av sommerpopulasjonen har klart seg, men vi vet ennå ikke hvordan det har godt med vinterpopulasjonen. Til høsten, når bunndyr fra vinterpopulasjonen skal være på plass i elva, tar vi nye prøver. Da vil vi kunne se hvor mange bunndyr av vinterpopulasjonen som er tilbake eller om klorutslippet har utryddet alt, sier seniorforsker Torleif Bækken ved NIVA på VAVs nettsider.

LES OGSÅ: Fuglelivet vil lide av klorutslippet

Tidlig vår og dermed tidlig klekking, kan være noe av årsaken til de positive resultatene.

Bækken understreker likevel at elva ikke er friskmeldt. Algene er svært påvirket av utslippet. De har ifølge NIVA blitt bleket av klor, og har mistet mye farge (klorofyll). Klorofyll spiller en sentral rolle i fotosyntesen, og er sentral for algenes overlevelsesevne.

LES OGSÅ: Bader du i Akerselva?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag