RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solvang sykehjem er et av seks sykehjem i Oslo som er med på prosjektet «Etikk i våre hus».
Solvang sykehjem er et av seks sykehjem i Oslo som er med på prosjektet «Etikk i våre hus». Foto: Arkivfoto

Bedre etikk på sykehjem

Prosjektet «Etikk i våre hus» skal heve den etiske kompetansen ved seks sykehjem i Oslo.

OSLO: Gjennom prosjektet har de seks sykehjemmene samarbeidet om å heve den etiske kompetansen og bidra til økt refleksjon hos de ansatte. De ønsker å heve «hverdagsetikken» og sikre god kvalitativ faglig omsorg for beboerne ved sykehjemmene.

– Jeg føler jeg har våknet opp, og gleder meg til å gå på jobb! er tilbakemeldingen fra en ansatt ved et av sykehjemmene.

De seks sykehjemmene er Akerselva sykehjem, Lambertseter sykehjem, Nordberghjemmet, Ryenhjemmet, Silurveien sykehjem og Solvang sykehjem.

Etikkarbeid gir resultater

Det meldes om nedgang i sykefraværet og bedre trivsel. Ansatte er mer lydhøre og lyttende overfor hverandre, som igjen medfører mere ro i avdelingene. Medarbeidere har sluttet å gjøre ting automatisk, og mange sier de opplever sin hverdag mer interessant og givende.

Representanter fra hvert av de seks sykehjemmene har sammen dannet en klinisk etikk-komité kalt KEKK2.

Komiteen består av hjelpepleiere, sykepleiere, fysiotera-peuter, vernepleier, undervisningssykepleier, avdelingsledere, områdesjef, fagetiker og prest. KEKK2 skal både fungere som en klinisk etikk-komité for de seks sykehjemmene, samt at deltakerne i komiteen skal bringe kunnskap og kompetanse tilbake til eget arbeidsted.

Velger selv

Hvert sykehjem har selv valgt måten etikkarbeidet skal gjennomføres på hos dem. Flere av sykehjemmene hadde allerede fokus på etikk og hadde jobbet med dette en stund da prosjektet «Etikk i våre hus» startet våren 2010. .

Lokal tilpasning, bruk av ulike metoder og verktøy samt samarbeidet mellom de seks sykehjemmene har vært viktige suksesskriterier. Å dra veksel på hverandres erfaring og kompetanse har vært meget nyttig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere