*Nettavisen* Nyheter.

Bedre med grevling i hagen, enn grevling på taket

ROVDYR I BYEN: Viltforvalter Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten oppfordrer folk til å glede seg over at vi har et vilt dyr som grevling i byen vår. Her med et eksemplar av arten fra Zoologisk museum på Tøyen. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Plages du av hull i plenen og rare lyder under terrassen? Da har du kanskje fått en grevling på besøk, men det trenger ikke å være et onde.

Klikk på bildet for å forstørre.

MATJAKT: Fortetting og økt trafikk gjør det vanskeligere for grevlingene å overleve i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SANSER: Grevlingen ser dårlig, men har god luktesans.

Klikk på bildet for å forstørre.

GREVLINGHI: Grevlingen bor i underjordiske jordhi som dette i Mærradalen, i steinrøyser, under uthus og låver. Foto: Tea Turtumøygard

OSLO: Høsten er en travel tid for grevlingene. Før de går i vinterdvale i oktober-november, må de fete seg mest mulig opp.

Grevling på do

I Oslo er grevlingen mest vanlig i villaområder nær skogen, men det nattaktive rovdyret kan dukke opp de rareste steder i sin jakt på mat.

– Jeg har heldigvis ikke hørt om noen som har grevling i taket, men en av gutta i viltnemda måtte en gang rykke ut for å fjerne en grevling som befant seg på do på en bensinstasjon, sier Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten.

– Døren var lukket, og den hadde faktisk kommet seg inn gjennom taket, sier viltforvalteren.

Dette skjedde på Grefsen i 2005, og sjansen for å møte en grevling på do er nok minimal. Grevlingen som i mai i år tok turen ned i p-huset på Aker Brygge gikk nok også mot strømmen.

– Det finnes grevling i sentrum, men de trives best i villahager, kolonihager, parseller og i randsonene mot Marka, sier Turtumøygard, som selv er oppvokst på Hellerud ved Østmarka.

– Vi har ikke tall på hvor mange grevlinger det er i Oslo, men jeg vil tro bestanden er ganske stabil. Møtene mellom folk og grevling skjer derimot oftere, fordi det bygges ut og vi blir stadig flere, sier hun.

Siden grevlingen sover om dagen, er sjansen størst for å møte den i grålysningen en morgen eller sent på kvelden.

LES OGSÅ: Fant slange i vaskemaskinen

Ikke farlig

Mange kontakter Bymiljøetaten om grevling i disse dager, gjerne fordi den graver i plenen eller skiter i hagen deres.

Nå har de laget en brosjyre om grevlingen, hvor de forklarer om grevlingens adferd, avkrefter myter og gir tips til de som har grevlingproblemer.

– Grevlingen er ikke farlig, og med mindre du trenger den opp i et hjørne og prøver å ta på den vil den neppe bite deg, sier Turtumøygard.

At man skal ha kull i støvlene fordi grevlingen biter til det knaser, er en myte fra gamledager da man jaktet på dyret.

– Da hadde man kull i skoene for å beskytte føttene. Om grevlingen biter til det knaser er det ikke holdepunkt for å si. Den har et kraftig bitt, men i utgangspunktet vil den heller flykte enn å slåss.

Dårlig syn

Grevlingen har dårlig syn, og med sine korte bein er den ikke så flink til å løpe. Den har derimot meget god luktesans.

– Den sniffer og slafser seg gjennom natta i sin egen verden, og kan snuble i beina på folk hvis vinden ikke bringer lukta av menneske mot den. Som regel blir grevlingen skremt og løper vekk. Hvis den reagerer med fresing, er det ofte bare en liten bevegelse fra deg som skal til for at grevlingen løper av gårde. Selv om grevlingen er et rovdyr, utgjør den som regel ingen fare for verken voksne, barn, katter eller hunder. Men man skal alltid ha respekt for grevlingen, heter det blant annet i brosjyren.

LES OGSÅ: Dette ekornet hadde en skikkelig dårlig dag på jobben

Hjelper mot brunsnegler

Økt trafikk og fortetting gjør det vanskeligere for grevlingen å overleve i byen.

– Den vralter godmodig rundt på jakt etter mat, og fordi det er stadig færre steder å finne dette gjør den grundig arbeid der den er. Da blir det fort mange huller i plenen hvis den ser etter mark. Men noe av det som er positivt med grevlingen er at den spiser brunsnegler og nedfallsfrukt, sier viltforvalteren.

På menyen står ellers korn, bær, biller, mark, insekter, amfibier, smågnagere og døde fugler.

Viktig å ta vare på dyrelivet

Dyr i nærmiljøet gir muligheter for gode naturopplevelser, og Bymiljøetaten mener det er viktig å ta vare på det dyrelivet som finnes i hovedstaden.

Grevlingen føder 1-4 unger i februar/mars, men mange dør fordi bygrevlinger ikke klarer å lagre nok fettreserver til dieperioden.

Dette skyldes at det er stadig lengre mellom gode næringsområder, i tillegg til at de ofte forstyrres av folk og hunder.

Bymiljøetaten mener derfor det er viktig å ta vare på grevlinghiene, som brukes i mange generasjoner.

– For mange er grevlingen bare et påkjørt dyr i veikanten, men det er et spennende og morsomt dyr som beriker byen, sier Turtumøygard.

FLERE DYRESAKER FRA DITTOSLO:

Ektepar fikk orm i postkassa

Ku på rømmen i Oslo

Nordstrandsfolk aksjonerer mot brunsneglen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.