*Nettavisen* Nyheter.

Begrenset kuttene

Flertallet i Alna bydelsutvalg godtok bare noen av kuttforslagene til bydelsdirektøren. Dermed blir det nye runder senere.

Alna: Som følge av stort merforbruk i 2004, lå forslag til budsjettkutt på over fire millioner kroner på bordet da Alna bydelsutvalg møttes forrige torsdag. Bydelen var gjennom en liknende kuttrunde like før jul, men et overraskende dårlig årsresultat gjorde at bydelsdirektør Erik Kjelstadli måtte frem med nye forslag.
Et engasjert publikum fylte bydelssalen til randen, og hele 18 talende sa sin mening i en åpen halvtime som ble mye lenger enn navnet skulle tilsi. Både pedagogisk fagsenter, barnehager, helsestasjoner, fritidsklubber, fysioterapi og eldresentre fikk stor støtte fra talerstolen. Og politikerne var ikke uvillige til å følge anbefalingene.
Vi mener det fremlagte forslag i for stor grad innebærer svekking av viktige omsorgs- og velferdstilbud til bydelens innbyggere, sa Kjersti Lyster (SV), på vegne av Arbeiderpartiet, SV og RVs representanter. De sosialiske partiene sa nei til kutt i både fagforeningsstillingen, helsesøstertjenesten, fysioterapitjenesten, barnehagene og fritidsklubbene. I pedagogisk fagsenter og frivillighetsmidler ble deler av midlene spart.
Ville ha balanse
Det borgerlige mindretallet ønsket ikke å kutte i samme grad som de sosialistiske partiene. BU-nestleder Hartvig Opsjøn (KrF) understreket viktigheten av å få årets regnskap i balanse da han la frem det borgerlige forslaget.
Vi trenger innstramming. Vi må gå i null i år, sa Opsjøn. Han viste til at bydelen i 2006 må dekke inn resten av merforbruket fra 2004, og at det dermed passer dårlig å ta med seg et merforbruk også fra 2005. Den borgerlige siden foreslo å skåne én stilling i barnefysioterapi og to stillinger i pedagogisk fagsenter, men godta resten av kuttforslagene fra bydelsdirektøren. Pengene ville Høyre, FrP og KrF hente ved å kutte ytterligere i frivillighetsmider, holde bydelsoverlegestillingen ledig og kutte i administrasjonen.
Vi støtter forslaget om å holde stillingen som bydelsoverlege ledig. Resten av kuttene kan vi ikke gå med på, var svaret fra Kjersti Lyster og sosialistene etter et gruppemøte på bakrommet. Dermed ble det røde forslaget vedtatt med en liten endring.
Nye kutt
De vedtatte kuttene skaffer Bydel Alna 2,627 millioner kroner. I tillegg kommer 2,75 millioner i nye inntekter. Dermed er 5,377 millioner av de nødvendige syv millionene dekket inn. De resterende 1,623 millionene bestemte BU at bydelsdirektør Erik Kjelstadli må komme tilbake med i en ny sak senere.
De sosialistiske partiene kom også med forslag til hvilke nye veier Kjelstadli kan gå i jakten på flere kroner. Disse fikk bydelsdirektøren med seg sammen med resten av vedtaket. Budsjettet skal i balanse, og det betyr at nye kuttforslag allerede er på vei.

Vi mener det fremlagte forslag i for stor grad innebærer svekking av viktige tilbud til bydelens innbyggere.
Kjersti Lyster

Vi trenger innstramming. Vi må gå i null i år.
Hartvig Opsjøn


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag