RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Begynnelsen på det moderne Oslo


Helt til venstre ser man taket på en MIL bensinstasjon og ovenfor den deler av den kunstig anlagte Smestaddammen. FOTO: FOTOKOMPANIET/ARBARK
Helt til venstre ser man taket på en MIL bensinstasjon og ovenfor den deler av den kunstig anlagte Smestaddammen. FOTO: FOTOKOMPANIET/ARBARK
Ny bok.

OSLO VEST: Takk og farvel til Christiania og velkommen til Oslo. Nå er Stig-Audun Hansen og Jon Gunnar Arntzen aktulle med boken "Oslo 1925-1945".

Dette er den tredje i rekken av billedbøker om Norges hovedstad på 1900-tallet. De to foregående bindene dekker til sammen det vi har vært vant til å kalle "etterkrigstiden", periodene 1945-1965 og 1960-1980.

– Overlappingen i tid er gjort bevisst, nettopp for å tydeliggjøre at det dreier seg om to perioder som har mye til felles, men samtidig representerer helt ulike tidsepoker, opplyser forfatterne.

Egne band

Både Stig-Audun Hansen, Jon Gunnar Arntzen og forlegger i Kom forlag, Svein Gran, har møtt frem til intervju. De tar plass i biblioteksbaren på ærverdige Bristol hotell, et møtested som tydeligvis ikke er helt tilfeldig.

– Visste du at det her, ved gjennombruddet av jazzmusikken i Norge, var flere gjestende orkestere som spilte opp til dans? Bristol hotell åpnet i 1918 som det mest moderne og luksuriøse i byen og kunne fra 1920 tilby hovedstadens danselystne et nytt og spennende møtested, Den Mauriske Hall, forteller Arntzen.

– Upublisert materiale

Forfatterne var begge klare på at de ønsket å gi leserne et utvalg av bilder i boken som ikke var "oppbrukt". Det krevde et dypdykk i diverse arkiver, et tidkrevende, men spennende arbeid.

– Boken inneholder mye upublisert billedmateriale, som er vi er stolte av å ha fått med. Mye kommer fra avisarkiver, men dette er bilder som er trykket så langt tilbake at de er nye for våre lesere. Bildene fra hverdagslivet i krigsårene er det en amatørfotograf som har tatt. Rullen med negativer fikk vi tilgang til og dermed fremkalt. Det synes vi begge var veldig spennende materiale å kunne presentere, sier Hansen.

– Ingen ren billedbok

Boken er delt inn i kapitler som "Arbeidsliv", "Kommunikasjoner", "Kultur og medier" og "Krigen". Og forlegger Svein Gran er rask med å understreke at dette på ingen måte er en ren billedbok.

– Det skrevne manuset var på 150 sider, noe som sier litt om hvilken jobb som ligger til grunn, sier han.

Her får man historien om en av de største omveltningene i Oslo i perioden 1925-45. Saneringen av deler av den gamle bebyggelsen i Vika og byggingen av rådhuset. Luftskipet "Norge" på sin flyvende ferd over hovedstaden, Ullevål Samvirkelag som flyttet inn i nye lokaler rundt Damplassen i midten av 1920-årene og Holmenkolbanens sagnomsuste mahognivogner med store vinduer for ytterligere utsikt. Om sørkedølen Lars Bergendahl som definitivt kan sies å ha "blitt født med ski på bena" og deltagere som venter på startsignalet under et skirenn på Tåsen skole i 1925.

– Jeg føler at Oslo-folk absolutt føler en tilknytning til det området de bor i, som Ullevål, Sagene eller Torshov, mens sentrum er på mange måter felleseie. Det interessante med denne boken er jo at man har mulighet til å se hvordan det en gang var og selv danne seg en formening om hvorvidt forandringene var til det bedre. Det vi for eksempel har snakket mye om er om Oslo kunne hatt et "gamla stan". Og ikke minst om vi har tatt vare på visjonene fra førkrigstiden, sier Hansen.

Og undertegnede journalist kan garantere at enkelte bilder, som fotografiet fra Smestadkrysset i 1938, raskt bringer frem et aldri så lite smil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere