*Nettavisen* Nyheter.

«Behandlingen romfolket får er en total ansvarsfraskrivelse»

Romfolket lever under svært kummerlige forhold i Oslo. DittOslo.no har fulgt situasjonen deres lenge. I sommer eksploderte debatten rundt romfolket i Oslo igjen. Foto: Foto: Camilla Svendsen

Denne uken har dittOslo fortalt historien til romfolket som bor på gata i Oslo. De rystende historiene om deres slumliknende levekår, der de ser seg nødt til å spise hunder, rotter og måker, gjøre fra seg på åpen gate og sove ute med barn helt ned i fireårsalderen sjokkerer både myndigheter og menigmann.

Del på Facebook

Den eneste offentlige løsningen på denne enorme menneskelige nøden synes så langt å være rask utsendelse av menneskene det gjelder. Det er en total ansvarsfraskrivelse.

Kari Gran i Kirkens bymisjon har jobbet tett på romfolket, og kjenner deres elendige kår. Hun forteller om mennesker som lever i desperat fattigdom. Romfolket har vært et forfulgt folk i en rekke land, gjennom århundrer og deres fattigdom må sees i denne sammenhengen.

TEMA: ROMFOLK I OSLO

Ingen av dem som tigger på gata i Oslo ønsker å tigge. De ønsker ikke å bo på en skitten madrass på Vaterland, de ønsker ikke å spise rotter eller hunder. Og selvsagt ønsker de ikke å gjøre sitt fornødne på åpen gate. Men de har ikke noe annet valg. De har vært nødt til å frasi seg all verdighet, og leve sine liv som ville dyr.

Da hjelper det lite at det offentlige Norge gjemmer seg bak lover og traktater, og kun sørger for returbillett med første buss ut av landet, med begrunnelsen at de er i landet ulovlig, de er hjemlandets ansvar.

I 1937 skrev Arnulf Øverland de velkjente ordene «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv». Ordene appellerer til det humane i oss, og når uretten skjer like utenfor våre hjem er det en fullstendige og total ansvarsfraskivelse å tåle den så inderlig vel. For det er nettopp det Norge gjør, når det eneste tilbudet romfolket får er enveisbillett ut av landet.

I steden trenger disse menneskene hjelp. Først og fremst må de få dekket sine primærbehov: Klær, mat og tak over hodet. I forlengelsen av dette må norske myndigheter ta ansvar for å diskutere romfolkets desperate situasjon i europeiske fora, for å få til en løsning på folkegruppas desperate situasjon, på tvers av landegrensene.

Løsningen er langt vanskeligere å gjennomføre enn å dele ut returbilletter. Men noe annet kan vi ikke være oss bekjent av.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.