*Nettavisen* Nyheter.

Beholder helsa med isbading

Bente Rasmussen (hvit overdel), Marie Djupvik Brandt Hansen fra Bergen (brun overdel) og Jørn Breidalen (Kviteseid) på vei ut i den iskalde Trondheimsfjorden for å ta sin.

Bente Rasmussen fra Nordstrand er i vinter er elev ved håndballinja ved Skogn Folkehøg- skole i Levanger kommune Nord-Trøndelag. Isbading holder henne frisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Litt småkaldt var det nok innrømmer Bente Rasmussen - Marie Djupvik Brandt Hansen er enig.

SKOGN: Gradestokken viser minus 7 når jeg stiger ut av bilen nede ved Holsandbukta i Levanger kommune en råkald marsdag. En isende nordavind som kommer feiende langs stranda, gjør at temperaturen kjennes langt lavere. Sola har for lengst gått ned når minibussen til Skogn Folkehøgskole kommer kjørende og parkerer ved den populære badeplassen.

Ut av bussen strømmer åtte ungdommer kun iført badeøy. Uten nøling og synlige betenkeligheter løper de ut i den iskalde Trondheimsfjorden. Alle vader utover til langt opp på livet mens vannspruten står rundt dem før de tar seg en rask dukkert. Enkelte hardhauser tar seg sågar en skikkelig svømmetur før de løper tilbake og inn i den varme bussen. Seansen er over på kort tid, og etter noen minutter er badegjestene på vei tilbake til en ventende badstue på skolen.

Vi huker tak i Bente på vei opp fra det våte element. Hun forteller at en fast kjerne blant elevene har badet en gang i uka helt siden skoleåret startet i fjor høst. På spørsmål om hva som får en gjeng tilsynelatende vettuge ungdommer til å drive slik selvplaging, svarer hun smilende at det er fin mental trening å takle utfordringen det er å kaste seg ut i isvannet. Og dessuten er det sunt sier Bente før hun småhutrende takker for praten.

Sunt? - når vi neste dag henvender oss til skolens ledelse, får vi faktisk bekreftet at sykefravær nesten ikke forekommer blant de som er med i badegjengen.

Etter at Bente har fått tint seg opp igjen i badstua, fortsetter vi praten.

Hvorfor valgte du Skogn Folkehøgskole da du bestemte deg for å ta et såkalt "modningsår" på en folkehøyskole?

Først og fremst fordi skolen kunne tilby de fagene jeg var interesserte i. Den sentrale beliggenheten midt i landet og det gode miljøet som skolen er kjent for, la jeg også vekt på.

Hvordan trives du på skolen?

Veldig bra. Elevantallet er ikke større enn at alle elevene - uansett linje blir godt kjent med hverandre, og dette fører til et veldig godt samhold. Det at vi bor på skoleinternatet og lever tett inn på hverandre det meste av døgnet, fører til at en opparbeider stor toleranse og lærer å samarbeide med andre som kan være veldig forskjellige fra en selv.

Er forventningene du hadde på forhånd innfridd?

Ja så absolutt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.