RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Behov for ulik politiutdanning


 
 
Vi har i dag et skrikende behov etter politifolk. Problemet er at det tar tre år å utdanne disse.

Derfor har Frp foreslått en modulbasert og differensiert utdanning, slik vi har innenfor en rekke andre yrkesområder.

Fortsatt skal den generelle politiutdanningen være på tre år, men vi ønsker å åpne for en modulbasert utdanning hvor man kan være kvalifisert til å gjøre enkelte oppgaver innen politiet etter ett- eller toårig utdanningsløp. Man trenger eksempelvis ikke gå et treårig løp dersom man overvåke trafikken.

Siviløkonomer og revisorer har spisskompetanse som politiet trenger i etterforskning. Disse kan også ta en kortere utdanning og deretter komme inn å styrke etaten, fordi disse skal jobbe med konkrete oppgaver og ikke generelt politiarbeid.

Et differensiert utdanningsløp innen politiet finnes i en rekke land, som Storbritannia, USA og Spania. I USA har blant annet Highway Police et kortere utdanningsløp. Det samme har man i Spania hvor Policia Lokal har en kortere utdanning.

Jeg er overrasket over hvordan vårt forslag er blitt møtt hos politiske motstandere, fordi samtlige partier har gått inn for et differensiert utdanningsløp innen en rekke andre yrkeskategorier. Blant annet har man ulikt utdanningsløp innen helse, der leger studerer i seks år, sykepleiere i tre og helsearbeider blir man etter endt yrkesopplæring. Det er samme prinsippet vi ser for oss innen politiet. I dag er det begrenset hva en hjelpepleier kan gjøre sammenlignet med sykepleiere og leger. Slik vil det også være i politiet.

Har man kun gått ett- eller to år på politiutdanningen, betyr det også at arbeidsområdene man kan jobbe med begrenses.

Vi har ingen intensjon om å sende politi uten nødvendig kompetanse ut i gatene. Vårt mål er å sørge for nok og riktige politiressurser, med spisset kompetanse til de oppgaver man har med et gradert politi.

Intet politi har så mange arbeidsoppgaver som det norske: Alt fra regnskap, transport, arrestforvaring, kontroll, etterforskning og patruljering. Dette er det man kaller generalistpolitiet, noe Frp mener ikke vil være riktig i forhold til kriminalitetsutviklingen fremover. At man er uenig i dette, er en ærlig sak, men profesjonskamp har vi dessverre ikke råd til i fremtidens kriminalitetsbekjempelse.

Per Sandberg
Justispolitisk talsmann Frp


Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere