*Nettavisen* Nyheter.

Beinhard sosialrealisme

NY EPOKE: Hovedpersonen har akkurat flyttet til Groruddalen og møter taggeren Victor, som introduserer ham for hiphop-miljøet. Året er 1994 og politiet strammer grepet om tagging i hovedstaden. ILLUSTRASJON: Noguchi

Tegneserien “Drabant” tar utgangspunkt i graffitimiljøet i Groruddalen på 90-tallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

LANGS T-BANEN: Handlingen foregår i Groruddalen, men forfatterne vil ikke si hvor. ILLUSTRASJON: Noguchi

Klikk på bildet for å forstørre.

TEGNESERIEDEBUT: Mikael Noguchi (t.v) og Øyvind Holen har samarbeidet om tegneserien i halvannet år. FOTO: MARTINE HOLEN

Klikk på bildet for å forstørre.

FREDAG: Tegneserien legges ut for salg i butikkene førstkommende fredag. ILLUSTRASJON: Noguchi

GRORUDDALEN: Illustratør Mikael Noguchi fra Ulven og forfatter og journalist Øyvind Holen, oppvokst på Lindeberg, bor nå på Manglerud, debuterer i disse dager med tegneserien “Drabant”.

– Serien skildrer beinhard sosialrealisme med utgangspunkt i hip hop-miljøet i Groruddalen på 90-tallet der tagging, sex og dop spiller store roller, sier Holen. Fredag 25.mai er tegneserien til salgs i bokhandlene.

1994 – et vendepunkt

OL skal arrangeres på Lillehammer, og Oslo kommune ruster opp kampen mot graffiti. Resultatet blir at Oslo opplever en graffiti-eksplosjon vinteren 1994.

– 1994 ble et vendepunkt. Norsk graffitimiljø var ferdig med barndommen og tok steget inn i en tøff ungdomstid. Miljøet ble mørkere og farligere, sier Holen.

Plutselig var tagging en forbrytelse, og de fleste som ble straffet var under 18 år gamle.

Norsk hip-hops fødested

At handlingen er lagt til Groruddalen er langt fra tilfeldig.

–Alt foregår langs t-banelinjene 2 og 5. At handlingen skulle foregå her var noe av det første vi bestemte oss for. Det er her norsk hip hop-miljøet har sitt opphav. Akkurat hvor i Groruddalen det foregår blir opp til leseren selv, sier Holen.

«Drabant» er Holens femte bok der Groruddalen spiller en viktig rolle.

Mikael Noguchi og Øyvind Holen har laget to bøker sammen tidligere, og begge utgivelsene har touchet innom mange av de samme temaene som tegneserien.

I 2010 mottok de Kultur-departementets fagpris for ungdomsboka «Hip Hop» som gjør rede for hip hopens historie. «Drabant» er duoens første tegneserie. Arbeidet startet for halvannet år siden, og det har vært en lang prosess.

–Det er mye mer å tenke på når man skriver en tegneserie enn når man skriver en vanlig bok, blant annet filmatiske grep som utsnitt og lydeffekter. Det har vært veldig lærerikt, sier Holen.

«Ikke vis den til foreldrene dine»

– Vi vil at Drabant både skal kunne leses av de som var ungdom på 80- og 90-tallet, og dagens ungdom. Det er viktig å få fram at dette er en ungdomsserie, men at det samtidig også er en ganske drøy ungdomsserie, sier Holen.

Serien tar for seg seriøse temaer som sex, dop og tagging.

Hovedpersonen Fredrik har akkurat flyttet til Groruddalen, der han blir kjent med norskchilenske Victor, som tjener gode penger på å selge hasj. Victor lever og ånder for graffiti, og drømmer om å gjøre den store piecen, mens Fredrik er mest hypp på dama til Victor.

– Det er en veldig mørk historie. Noen vil kanskje tro at vi overdriver, mens andre vil kjenne seg igjen. Vi håper jo på det siste, avslutter Holen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.