RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

Bekrefter giftdumping

En fersk rapport viser at forurenset masse har blitt sendt rett ut i vannet ved Malmøykalven.

På en pressekonferanse i Oslo i dag i regi av Oslo Havn ble det redegjort for funnene etter granskningen av påstandene om utslipp av forurenset slam i overflatevannet ved Malmøykalven.

Det norske Veritas konkluderer i en rapport at det har forekommet tilfeller av ureglementert dumping av forurensede sedimenter, men NIVA mener at dette ikke har medført alvorlige miljøkonsekvenser for fjorden.

1200 m3 sannsynligvis dumpet

DnVs granskning av Secora har verifisert at det i en periode hovedsaklig fra februar 2007 til september 2007 har forekommet dumping av 750 kubikkmeter (sannsynlig mengde er 1200 kubikkmeter) masse på ureglementert vis, ifølge Oslo Havn KF.

Mangelfull etterlevelse av krav

DnV konkluderer også i sin rapport med at Secoras etterlevelse av gjeldende offentlige regelverk, tillatelsen fra Statens Forurensningstilsyn og avtalen med Oslo Havn har vært mangelfull på enkelte områder.

- Det er alvorlig og helt uakseptabelt at det har forekommet tilfeller av ureglementer dumping av forurensede sedimenter, stein og restmasser fra overflaten. Dette har ikke vært i henhold til tillatelsen og de rutiner og arbeidsprosedyrer som gjelder for prosjektet, sier prosjektleder Torild Jørgensen i prosjekt "Ren Oslofjord".

Tiltak

Etter at det kom frem påstander i media i september om ureglementer dumping, iverksatte Secora umiddelbart tiltak for å forhindre at slike hendelser kan skje i fremtiden.

- Secora stilte opp raskt og umiddelbart og tok grep som gjorde at vi mente vi var trygge. Oslo Havn har fortsatt tillit til Secora, sier Jørgensen på pressekonferansen i ettermiddag.

Hun står fast på at prosjekt "Ren Oslofjord" er et solid miljøprosjekt.

- Vi ser at NIVA mener det har vært en spredning, men det er ingen dramatisk belastning på miljøet i fjorden, sier Jørgensen.

Beklager

Styreleder i Secora, Stein-Wiggo Bones, beklaget det som har skjedd.

- Dette er sterkt beklagelig og vi er oppriktig lei oss, sa Bones.

Han bekreftet at saken vil få konsekvenser for de involverte, men ville ikke gå ut med detaljer av hensyn til personvern.

Noe økt spredning

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har utredet miljøkonsekvensene av de ureglementerte tilfellene av dumping. NIVA sin vurdering viser at de uregulære utslippene i overflaten kan ha medført noe økt spredning ut av deponiområdet.

Miljøgiftinnholdet i disse mengdene ligger innenfor de mengder miljøgifter som ligger inne i miljøbudsjettet for søknaden til SFT, ifølge Oslo Havn KF.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere