*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret for Botsparkens trær

I følge bygge- tillatelsen for ny sentralarrest skal trærne i Botsparken bestå etter endt bygging. Tøyen/Nedre Kampen Vel er likevel bekymret for de gamle trærne, og frykter konsekvensene dersom de forsvinner.

Tøyen: I følge velforeningen, bidrar nemlig trærne til å skåne beboerne nær Botsparken for støy, samtidig som de utgjør en grønn og estetisk innbydende motvekt til de massive fengselsmurene.
Vi har vært i kontakt med landskapsarkitekter som forklarer at røttene til trærne har vokst innover. Trærne risikerer derfor å bli skadet under utbyggingen, forteller Roger Lee i Tøyen/Nedre Kampen Vel.
Ståle Sørensen, lokallagsleder i Gamle Oslo Venstre, er også skeptisk hvis påstandene viser seg å stemme.
Det er et brudd på byggetillatelsen, og hvis det stemmer at trærne kan dø, må noen sette foten ned.
Vil følge med
Sørensen får støtte hos Venstres representant i Gamle Oslo bydelsutvalg, Ronny Fagereng.
Bydelsutvalget i Gamle Oslo ønsket ikke en utbygging av denne parken, og vi krever bevaring av alle trær i Botsparken langs Åkebergveien, sier han til Østkantavisa.
Han ber bydelsdirektøren innhente forsikringer fra utbygger og entreprenør om at trærne blir bevart under og etter byggingen av ny arrest i Botsparken.
Venstre i BU vil følge nøye med utbyggingen slik at grøntområdet og trær blir beskyttet. Vi vil også se nærmere på problemene med avstengningen av hele nærområdet, sier Fagereng.
Opp til utbygger
Det er Plan- og bygningsetaten som har fattet vedtakene om utbyggingen, og Tøyen/Nedre Kampen Vel har kontaktet etaten i et forsøk på å finne ut hva som vil skje med trærne.
Jeg sendte et skriv for en god stund siden, der det ble gjort oppmerksom på denne mulige problematikken. Men vi har ikke fått noe svar ennå, forklarer Roger Lee videre.
Hvis det stemmer at en ny mur, eller utbyggingen vil skade trærne på lang sikt, er det bekymringsfullt. Men det er Statsbygg som er ansvarshavende, og opp til dem å bevare trærne. Jeg er ikke ekspert på dette området, men forutsetningen for utbyggingen er jo at trærne skal bestå, og vi får håpe de gjør det, forklarer informasjonsrådgiver ved Plan- og bygningsetaten, Atle Larsen, og legger til:
Det er nok dette vi kommer til å svare til Tøyen/Nedre Kampen Vel også.
Misforstått
Prosjektleder Tove Arnesen ved Statsbygg mener spekulasjonene beror på en rekke misforståelser.
Hvis man ser på skiltet over utbyggingsplanene som står ved Botsparken, vil man se at det ikke skal komme noen mur, eller noe annet, ut mot Åkebergveien. Det er mange misforståelser og feiloppfatninger angående denne utbyggingen. Jeg forstår godt at det er en sak som engasjerer, men mye er direkte feil, parerer Tove Arnesen videre, før hun legger til:
Vi har hatt både arkeologer og landskapsarkitekter på befaring, og vi behandler røttene på den måten vi er blitt oppfordret til. Noen garanti for så gamle trær kan jeg ikke gi, det tror jeg faktisk ingen kan, men vi forholder oss til de vedtekter og retningslinjer vi har fått for å gjøre denne jobben.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.