Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret for sykehjemstilbudet

Furuset sykehjem er sterkt nedslitt og sliter med språkproblemer. Likevel sier beboerne at de trives godt.

BYDEL ALNA: Det kommer fram i den siste årsrapporten fra tilsynsutvalget i Alna nord.

Rapporten avdekker at beboere og ansatte sliter med et bygg som åpenbart har behov for rehabilitering. Det blir gjort minimale utbedringer, og de ansatte får dårlig eller ingen informasjon om hva som skal skje med sykehjemmet framover.

Tilsynsutvalget har også ved selvsyn registrert språkproblemer mellom ansatte og beboere. De har derfor bedt om at kravene til norskkunnskaper må settes høyt.

Likevel forteller beboerne at de ansatte er blide, hyggelige og gir god hjelp. De er også fornøyd med maten.

– Trist lesning

Frps Grethe Østhell mente tilsynsrapporten var trist lesning da bydelsutvalget fikk saken på bordet forrige torsdag.

– Det er svært mange ting som går igjen etter alle disse årene. Og det må gjøres noe med at de som jobber og bor ved sykehjemmet ikke skal forstå hverandre. Her må det skje en endring snarest mulig, sa hun.

BU-leder Knut Røli sa seg enig.

– Det har foregått utredninger av både Furuset sykehjem og Lindeberg omsorgssenter i lang tid, men det trekker ut. Vi kan be om fortgang, men dette er ikke bydelens tjenesteområde lenger, så det er litt kjelkete. Bydelen skal drive tilsyn med sykehjemmene, og det er våre beboere. Men vi kan ikke påvirke noe. Dette er en feil ved hele styringssystemet i Oslo kommune. Men vi må prøve de kanalene vi kan, sa Røli.

Høyres Berit Solli viste til at det er fritt sykehjemsvalg, og lurte på om ikke bydelen kunne få beboerne sine bort fra disse sykehjemmene.

– Jo, men folk vil gjerne ha en plass i nærheten av der de har bodd før, svarte Røli.

Tragisk dødsfall

Nestleder av Alna eldreråd Einar Lonstad brukte åpen halvtime til å uttrykke sin bekymring.

– I sykehjemsbehovsplanen står både Lindeberg omsorgssenter og Furuset sykehjem på rød liste. Det betyr at det trengs omfattende rehabilitering eller nybygg, sa Lonstad.

Han lurte også på hvor den 5000 kvadratmeter store tomta som kommunen mener kan benyttes til nytt sykehjem i Henrik Sørensensvei befinner seg.

– Sykehjemmene er ikke lenger bydelens ansvar, men vi vil likevel engasjere oss. Og vi har bedt om å bli kjent med hvor denne tomta ligger, svarte BU-leder Knut Røli.

Lonstad tok også opp den tragiske hendelsen hvor en eldre dame fra bydelen døde av brannskader etter å ha satt fyr på seg selv ved et uhell. De pårørende hadde i lengre tid forsøkt å få sykehjemsplass til henne.

– Dere har også et totalansvar. I budsjettet for 2008 ble det foretatt innskrenkninger av sykehjemsplasser i bydelen, sa Lonstad.

Bydelsdirektør Erik Kjeldstadli valgte senere å orientere politikerne om det tragiske dødsfallet i lukket møte.

– Det er ikke anledning til å gå inn i sakens detaljer, men jeg vil orientere bydelspolitikerne om den videre prosessen. Helsetilsynet går nå inn i saken, og så vil den følges opp både administrativt og politisk, sa Kjeldstadli.

Han ønsket ikke å kommentere saken overfor Lokalavisen Groruddalen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger