*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret over frafall

I bydel Alna er det bortimot 40 prosent frafall blant elever i den videregående skolen. Ap sin ordførerkandidat advarer mot tikkende bomber.

OSLO RÅDHUS: Dersom en ser på fordelingen på bydelsnivå, så er det enkelte i Grorud-dalen som har opp mot 40 prosent. Jeg er bekymret over at en så stor andel så mye som en drøy tredjedel ikke fullfører videregående utdanning. Sett i lys av at det store flertallet av befolkningen forventes å ha det, er det alvorlig, sier Nina Bachke, som sitter i kultur- og utdanningskomiteen for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre.

Urolig over utviklingen

En av sakene som bekymrer Bachke mest, er det store frafallet i videregående skole. Av kullet som startet i 1999 var det 27 prosent som ikke hadde fullført skoleløpet sju år etterpå. Det er en økning fra 1994-kullet, da 25 prosent falt fra. Tallene baserer seg på målinger i befolkningen, og ikke på skolenivå. Selv om en groruddøl ikke fullfører videregående skole, betyr ikke det nødvendigvis at vedkommende har gått på en skole i Groruddalen. Likevel kommer ungdom fra de østlige bydeler dårlig ut.
- Bydel Alna er den med aller høyest frafall. Ser man på ungdomskriminalitet, er det høy andel blant ungdom med et kriminelt rulleblad, som ikke har videregående utdanning. Dette er med på å skape store forskjeller i samfunnet og fører til at en stor gruppe mennesker ikke får valgfrihet videre i livet, sier Bachke.
Innvandrergutter er overrepresentert på statistikken over elever som aldri møter opp, slutter underveis, eller ikke får bestått på eksamen.
Dette rammer i størst grad gutter med minoritetsspråklig bakgrunn. Det er den samme gruppa som dukker opp igjen på krimstatistikken. Jeg vil ikke fremstille det som kriminelt å ikke fullføre videregående, men når veldig mange ønsker slik utdanning, er det alvorlig at Oslo-skolen ikke klarer å møte utfordringene, sier Bachke.

Mange årsaker

Et av problemene er stor mangel på lærlingeplasser i Oslo. Under halvpartene av elevene får plass.
Det er dramatisk for den som har startet på noe og ikke får gjennomført på grunn av mangel på lærlingeplass. Veldig mange av lærlingeplassene i Oslo er det elever fra andre fylker som stikker av med. Den enkelte bedrift kan velge hvem de vil ha inn, og da er nok mange skeptiske til elever med et fremmedartet navn. Her har kommunen en stor jobb å gjøre, sier Bachke.
En del gutter har vansker med å skaffe seg lærlingeplass, selv med gode resultater. Det er ille at samfunnet ikke møter dem på halvveien, selv om elevene gjør sitt, sier Bachke.
Hun mener det borgerlige byrådet i Oslo må ta mye av skylden for problemene og varsler at skolefrafallet blir valgkamptema.
Byrådet har forsømt seg. Det er altfor lavt fokus på å få Oslo-ungdom til å fullføre utdanningen. Skolene har i mange år hatt for lave rammer, slik at rådgivningstjenesten er blitt mye dårligere. Man snakker om ungdomtrinnet som det forsømte skoletrinnet i skoleløpet. Her legges veldig mye av grunnlaget. Elevene får gode råd slik at de kan velge riktig og blir istand til å fullføre videregående skole, sier Bachke.
Frafallet er verst blant elever på yrkesfag. I skoleåret 2004/05 var frafallet på byggfag 17 prosent, hotell og næringsfag 16 prosent, tekniske byggfag 12 prosent, mens mekaniske fag hadde 10 prosent.
- Flere av disse elevene har gått på skolen en god stund og er motiverte. Det trengs en styrking av oppfølgingstjenesten når det butter på, sier hun.
Regjeringen ved utdanningsminister Øystein Djupedal (SV) har varslet en innsats for å få ned frafallstallene. Bachke påpeker at problemet hovedsaklig er et kommunalt ansvar, men også næringslivet kan gjøre mye.
- De må ta inn lærlinger i perioder hvor de kanskje har det trangt. Da får de arbeidskraften de trenger når oppgangstidene kommer, sier Bachke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.