Bekymret over Oslos «spritbelte»

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener vestkantungdom drikker urovekkende mye. Hun ønsker større fokus på forebygging og foreldremedvirkning. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) mener vestkantungdom drikker urovekkende mye. Hun ønsker større fokus på forebygging og foreldremedvirkning. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Ungdom på vestkanten drikker langt mer enn de i øst. Det bekymrer sosialbyråd, Anniken Hauglie (H), som la frem rusmeldingen denne uken.

RÅDHUSET: – Jeg synes det er ganske urovekkende at vestkantungdom drikker mye mer enn ungdom på østkanten. Man snakker om dette «spritbeltet», som strekker seg fra Nordstrand, gjennom sentrum og ut til Frogner, Anniken Hauglie (H).

Tirsdag denne uken la hun frem bystyrets rusmelding, som er et dokument som både tar mål av seg å kartlegge kommunens tjenestetilbud på rusfeltet, og peke på utfordringer man har knyttet til rus.

Utsatt for overgrep

Hauglie peker på at det er svært store forskjeller på ungdoms drikkevaner i Oslo, og at det er et markant større alkoholkonsum blant unge på vestkanten. Dette gjelder også dersom man korrigerer tallene knyttet til etnisitet.

LES OGSÅ: Rusfeltet trenger et løft

Tidligere har man antatt at fordi østkanten har flere etniske minoriteter, som igjen har mindre tradisjon for å drikke alkohol, er alkoholkonsumet mindre her. I den nye rapporten er imidlertid tallene for dette korrigert, noe som uansett viser at ungdom på vestkanten har et større alkoholkonsum enn i øst.

– Alkohol er det største rusproblemet vi har. Selv om kanskje narkotika er mer synlig, så er det langt flere som har alkoholproblemer, sier Hauglie.

Hauglie mener ikke man skal tillegge ungdom en pietistisk livsstil, men at det er viktig å ta signalene på alvor, og sette inn tiltak.

– Det er naturlig at ungdom prøver seg frem, men det er noe med den flatfullkulturen i Norge som vi må ta på alvor. Man utsetter seg for så mye annet også når man blir så full, blant annet overgrep og voldtekt, sier hun.

– Dersom man utsetter debutalderen for alkohol er det mye som tyder på at man også utsetter debutalderen for en del andre ting, sier hun.

– Foreldre må ta ansvar

I rusmeldingen legger byrådet opp til flere tiltak for å snu ungdoms urovekkende alkoholvaner. Blant annet foreslås det å etablere en klinikk for unge mellom 18 og 23 år, lik Maria Ungdom-klinikken i Stockholm. Dette er en klinikk for unge som er i ferd med å utvikle et alvorlig rusproblem, både knyttet til alkohol og narkotika.

Klinikken skal være et tverrfaglig samarbeid med helse- og sosialfaglig personell og den skal etableres under Legevakten. Dette innebærer en forutsetning av statlig finansiering.

– Maria Ungdom kan være med på å fange opp problemene og de skreddersyr programmer både for ungdom og foreldre. Det kan være med på å unngå at ungdom går inn i et rusmiljø, sier Hauglie.

Hun peker imildertid også på at foreldrene spiller en viktig rolle når det gjelder ungdoms alkoholbruk.

– Det er klart at foreldre har et stort ansvar. Det å for eksempel la ungdom å ha fest hjemme med et fullt barskap er en ganske dårlig strategi. Det er jo også bevist at unge som har fått alkohol hjemme, drikker dette i tillegg til alt annet de drikker, sier Hauglie.

Håper på bred debatt

Rusmeldingen tar i stor grad også for seg utfordringer knyttet til narkotikabruk. Men mens Stoltenbergutvalgets rapport gikk langt i å liberalisere narkotikapolitikken, blant annet ved å foreslå heroinutdeling og en helt eller delvis legalisering av narkotiske stoffer, ønsker Hauglie bred debatt om tiltak som når et større flertall.

Les også: – Heroin er problemet, ikke løsningen

Les også: – En avsporing av debatten

Hun mener utvalgets rapport bærer preg av resignasjon.

– Jeg synes jo forsåvidt det er bra at Stoltenbergutvalgets rapport kom nå, for det bidrar til å sette fokus på temaet. Men jeg tror nok at disse ytterpunktene i debatten tar litt for mye fokus. Jeg synes man bruker tid på å diskutere perifere prolemstillinger og jeg ønsker at man i stedet bruker tid på å diskutere de store problemstillingene, som vil fungere for de fleste, sier Hauglie, som likevel myker opp på blant annet skaderedusering i forhold til hva Høyre tidligere har ønsket.

Les også: Jubler over heroinutdeling

Blant annet foreslår rusmeldingen flere skadereduserende tiltak, som å dele ut askorbinsyre og sprøyter til heroinavhengige, samt aluminiumsfolie, for å få sprøytebrukerne til i steden begynne å røyke heroinet.

– Det er ingen ny tanke, det er mer en erkjennelse at vi har mange delmål. Et av dem er skadereduksjon, sier Hauglie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag