RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret over reduksjon

Eldrerådet er bekymret over den sterke og raske reduksjonen i sykehjemsplasser

På årets første møte i eldrerådet var det et enstemmig råd som klart ga til kjenne at administrasjonens forslag om sykehjemsplasser i 2009 gir grunn til uro. Ved årsskiftet kjøpte bydelen 186 sykehjemsplasser, mens det fra juli i år er lagt til grunn et behov for 173 plasser. Eldrerådet forventer derfor en garanti for at dersom behovet for sykehjemsplasser oppstår i løpet av året, så er det midler til å kjøpe disse plassene. Bydelens eldre må slippe å oppleve at økonomien er viktigere enn at de får plassen de trenger.

Et stort lyspunkt i omsorgen for eldre i bydelen er at det blir opprettet en avdeling ved Lovisenberg som skal fungere som "stasjon" mellom sykehus og hjemmet. Her skal eldre som har fått sin diagnose og den første spesialiserte behandlingen ved for eksempel Ullevål, bli tatt i mot i en avdeling som fullfører behandlingen som er påbegynt, til den eldre er frisk nok til å reise hjem. Erfaringene med å ta i bruk et medisinsk tilbud et nivå under høyspesialisert medisin for ferdigbehandling, er så gode at dette leddet i behandlingskjeden er i ferd med å bli tatt i bruk i flere kommuner. Etter utskriving er det langt flere som klarer seg selv hjemme, og antallet som likevel har behov for hjelp hjemme går ned. For sykehusene betyr det at utskrivingsklare pasienter ikke tar opp dyre, høyspesialiserte behandlingsplasser.

Resultatene av brukerundersøkelsen av de hjemmebaserte tjenestene fra september i fjor var gledelig for vår bydel. Det var 30 % av de spurte som svarte, noe eldrerådet mener kan gi et ufullstendig bilde av hva brukerne kan mene. Eldrerådet oppfordrer derfor administrasjonen til å arbeide for at undersøkelsen gjøres enklere og mindre omfattende. Det kan bety at flere orker å svare og med det gi en bedre svarprosent og en "sannere" brukerundersøkelse.

Utenom kartet diskuterte eldrerådet det som skjer så alt for ofte her i Oslo - at eldre med åpenbare behov for plass på sykehjem, blir avvist. Rådet har derfor tatt initiativ overfor Det sentrale eldrerådet at det arbeider aktivt for at partiene som deltar i årets valg, tar inn i sine valgprogram at de vil fremme forslag i Stortinget om at eldres rett til plass i sykehjem ved behov, skal lovfestes. Vi har oppfordret alle byens eldreråd til å støtte Det sentrale eldrerådet i dette.

Ivar Børsheim

Leder, eldrerådet i bydel St. Hanshaugen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere