RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ansvarlig redaktør Tore Bollingmo (t.v.) og banksjef Vibeke Scheele Moe deler ut Årets navn-prisen til Alf. G. Astrup og Erik G. Tandberg på Gulleråsen stasjon. Bak kommer t-banetoget som ikke stopper i retning sentrum.
Ansvarlig redaktør Tore Bollingmo (t.v.) og banksjef Vibeke Scheele Moe deler ut Årets navn-prisen til Alf. G. Astrup og Erik G. Tandberg på Gulleråsen stasjon. Bak kommer t-banetoget som ikke stopper i retning sentrum. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Belønnes for kamp mot Ruter

67 ganger i døgnet dundrer t-banen forbi Gulleråsen stasjon uten å stoppe. Det irriterte naboene Alf G. Astrup og Erik G. Tandberg.

OSLO/GULLERÅSEN: Nå har Lokalavisene Oslos lesere belønnet de to med tittelen «Årets Navn i Oslo 2010».

LES OGSÅ: Astrup og Tandberg er Årets Navn i Vestre Aker

Ble «plutselig» stengt

Siden november i fjor har de to ledet arbeidet for nærmiljøet og mot Ruter, som ikke hadde noen planer om å gjenåpne plattformen i retning sentrum da avstanden mellom tog og plattfortform viste seg for stor, etter oppgraderingen av Holmenkollbanen i fjor.

– Alle vi som bor her hadde gledet oss i lang tid til åpningen i desember, men fikk en lite gledelig overraskelse fra Ruter bare tre uker før banen skulle gjenåpne, sier Tandberg.

Da banen åpnet 6. desember ble politiet overrasket av demonstranter som ville hindre toget med kongen ombord i å passere.

– Det ble naturlig at vi, sammen med Mathilde Fasting, tok på oss rollen. Vi ser rett ned på banen som passerer 67 ganger i døgnet, uten å stoppe, sier Astrup.

– Hvordan føles det?

– Det er som et nålestikk langt inn i den norske folkesjelen. Holmenkollbanen er et kollektivtilbud som har eksistert i over hundre år, som ble fjernet over natten, sier Tandberg.

Har mange venner

– Dere kjemper for en lokal sak. Hvorfor tror dere at oppslutningen likevel har vært så stor?

– Holmenkollbanen har mange venner og engasjementet er stort. Ikke bare fra oss som bor på Gulleråsen. Først var det snakk om at Midtstuen stasjon skulle stenge, men så ble det Gulleråsen istedenfor. Fortsatt er det bare av- og påstigning på de to første vognene på holdeplassene etter Majorstua. Noe må gjøres med alle stasjonen på Holmenkollbanen. Alle som benytter den føler nå på frykten for at flere holdeplasser kan bli truet, sier Astrup.


De to mener Ruter har vært problemorienterte og trege. Aksjonsgruppen har hatt møter med både lokale og sentrale politikere.

Byrådslederen har sagt han vil gjenåpne Gulleråsen så raskt som mulig, mens bysdelsutvalgsleder i Vestre Aker, Elin Horn Galtung, har kalt håndteringen av banen en skandale.

Arbeidet til aksjonsgruppen førte til at en erstatningsbuss ble satt i trafikk i januar. Men «krigen» er ikke vunnet minner de to om.

LES OGSÅ: – Busstilbudet har store begrensninger


En foreløpig rapport viser at det vil kunne være mulig å åpne den sjette døra i vognsettet på Gulleråsen. Ombygging av plattform og tog vil kunne være klar i desember i år, melder Ruter.

50.000 kroner fra Sparebank1

– Lokalt engasjement med ildsjeler som tar tak og får utrettet noe er veldig viktig. Det er noe sparebankene tradisjonelt har støttet opp om, sier regionbanksjef Vibeke Scheele Moe i Sparebank1 Oslo og Akershus.

Banken stiller opp med 50.000 kroner som vinnerne får gi videre til et godt formål.

– At de på frivillig basis har fått i gang et så stort apparat er helt fantastisk. Jo mer jeg hører om saken, jo mer imponert blir jeg, sier Moe.

– En hyllest til frivillighet

Også ansvarlig redaktør i Lokalavisene Oslo, Tore Bollingmo, har latt seg imponere over Astrup og Tandbergs engasjement.

– Prisvinnerne har gått i bresjen for en sak som opptok et helt lokalmiljø, og dette er en klapp på skuldra både fra lokalbanken, lokalavisen, men først og fremst nærmiljøet til de to ildsjelene, sier Bollingmo.

Dette er første gang Lokalavisene Oslo kårer «Årets navn» for hele Oslo.

– Men vi har gjennom flere år delt ut årets navn til lokale ildsjeler i de ulike bydelene i Oslo. Det er alltid et stort engasjement rundt de lokale heltene. Dette er en hyllest til alt frivillig arbeid som gjøres til beste for andre, sier Bollingmo.

 

LES OM DE ANDRE KANDIDATENE TIL ÅRETS NAVN I OSLO:

Østkantavisa: Johanna Engen

Lokalavisen Groruddalen: Jamil Syed

Lokalavisen Frogner/St. Hanshaugen: Åge Damsgaard

Nordre Aker Budstikke: Roar Grønvold

Ullern Avis: Elly Christensen

Nordstrands Blad: Gro Smedsrud

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere