Ber byrådet holde løftene sine om trygg skolevei på Ruseløkka

Foreldre fortviler over utrygg skolevei i området rundt Ruseløkka. Nå får de støtte av opposisjonen, som ber om strakstiltak.

Foreldre fortviler over utrygg skolevei i området rundt Ruseløkka. Nå får de støtte av opposisjonen, som ber om strakstiltak. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Ap: - Det er bare spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke.

19.05.15 16:23

VIKA: - Jeg mener foreldrene har helt legitime krav. Denne farlige trafikksituasjonen har byrådet vist om lenge, og både byrådet og ordføreren har vært høye og mørke, og lovet bedring flere ganger, men så har de snudd, sier ordførerkandidat for Ap, Tone Tellevik Dahl.

Frykter alvorlig ulykke
Hun mener området rundt Ruseløkka er livsfarlig, og sier det haster å få på plass tiltak for å redusere trafikken.

Tone Tellevik Dahl (Ap) støtter beboerne på Ruseløkka. Foto: Foto: Arbeiderpartiet/Nøttestad

- Det er bare spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke. Det har vært noen ulykker her, men heldigvis har det gått bra. Vi har ingen barn å miste, og både foreldre og barn fortjener en trygg skolevei, sier hun.

Tirsdag morgen aksjonerte beboere på Ruseløkka mot den massive gjennomfartstrafikken i nabolaget.

I drøyt 20 minutter gikk de fram og tilbake i fotgjengerfeltet, noe som skapte amper stemning blant bilistene og trafikkaos i store deler av Oslo sentrum.

Les også: - Demonstrantene blir forsøkt dyttet ut av veien av bilister

- Må prioritere barns sikkerhet
Aksjonistene får imidlertid støtte av opposisjonen i bystyret, der både Ap og SV nå går hardt ut mot byrådets politikk.

Marianne Borgen (SV), som er leder av samferdsels- og miljøkomiteen, var selv til stede under tirsdagens demonstrasjon i Løkkeveien.

Marianne Borgen (SV) ber om strakstiltak på Ruseløkka. Foto: Jørgen Berge

- Byråden har flere ganger vært her, og hun erkjenner problemet, men så blir det helt stille, sier Borgen.

Hun mener det trengs handling nå.

- Vi må ha politikere som tør å ta de vanskelige valgene. Det nytter ikke å bare erkjenne et problem, uten at det følges opp med handling, sier hun, og legger til:

- Vi må prioritere barns sikkerhet, helse og trygghet, og da må vi også gjøre grep for å redusere biltrafikken. Dette handler ikke om at vi vil ha biltrafikken over i andre gater, det handler om at vi ønsker å få bilistene over på kollektivtransport, sier Borgen.

Les også: Benjamin ble truffet av tre: - Plutselig smalt det

- Hvor vanskelig er det?
Tone Tellevik Dahl (Ap) understreker også at bystyret fra 1. januar fikk delegert skiltmyndighet. Hun mener det bør være en smal sak å sørge for umiddelbare tiltak.

- Hvor vanskelig er det egentlig å redusere hastigheten, nå som vi har skiltmyndighet? Det er også mulig å lage fartsdumper som er greie for bussene å passere. Dette er enkle tiltak som man raskt kan gjennomføre, sier hun, og fortsetter:

- Bom og gjennomkjøring forbudt vil ta litt tid, men også dette er mulig å få til.

Både SV og Ap sier de vil stille spørsmål til byråden så snart som mulig, der de også ber om at sikringstiltak kommer på plass.

Les også: Gir 1,2 milliarder til sykkel i Oslo

Reduserer fartenog vurderer nye tiltak
Byråd Guri Melby sier hun setter pris på engasjementet fra beboerne, og lover tiltak for å redusere trafikken i området.

- Jeg har hatt god dialog med Ruseløkka-aksjonen, og setter stor pris på engasjementet fra innbyggerne. Etter innspill fra aksjonsgruppen har Bymiljøetaten vurdert fartsnivået i Løkkeveien og har foreslått fartsgrense på 30 km/t forbi skolen, sier Melby til dittOslo.no.

Guri Melby (V) lover flere tiltak for å bedre trafikken på Ruseløkka. Foto: (Venstre)

Hun understreker at Bymiljøetaten også er i ferd med å se på mulighetene for fartshumper i Løkkeveien. I tillegg er ventetiden for gående i krysset Ruseløkkveien/Løkkeveien allerede satt ned.

Byråden kan ikke love ny bom i Cort Adeleres gate, men sier at hun i samarbeid med aktuelle etater jobber med å finne løsninger også her.

- Når det gjelder ny bom i Cort Adeleres gate så har politiet nylig gjennomført en større aksjon for å bøtelegge dem som bryter kjøreforbudet. Vi vil jobbe videre med å finne løsninger for å stanse den ulovlige kjøringen i veien, sier Melby, og legger til:

- Grunnen til at vi ikke umiddelbart setter opp en ny bom i Cort Adelers gate er at vi må være sikre på at vi finner en løsning som ikke rammer trikken slik at den får store forsinkelser.

Les også: Innrømmer vold på NAV - mangler offer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.