RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber eldre være på vakt


SKUMMELT: Styreleder Flemming Bjønness (f.v.) og vaktmesterne Morten Nygaard og Rune Sagen synes det er skummelt at svindlerne i noen tilfeller ser ut til å vite hvor de eldre oppbevarer verdisakene sine. Foto: Nina Schyberg Olsen
SKUMMELT: Styreleder Flemming Bjønness (f.v.) og vaktmesterne Morten Nygaard og Rune Sagen synes det er skummelt at svindlerne i noen tilfeller ser ut til å vite hvor de eldre oppbevarer verdisakene sine. Foto: Nina Schyberg Olsen
På kort tid er fire gamle damer på Manglerud blitt ranet i sitt eget hjem, av falske kabel-tv-reparatører. – Ikke slipp inn fremmede som kommer uanmeldt, det er svindlere, advarer styreleder i Storgården borettslag.

MANGLERUD: Styreleder Flemming Bjønness og vaktmesterne Morten Nygaard og Rune Sagen har sett seg nødt til å advare alle beboerne i Storgården borettslag om falske reparatører som sier de kommer for å sjekke kabel-tv.

LES OGSÅ: Eldre damer frastjålet armbånd og bankkort

Oppsøker de eldste

Borettslaget består av 551 leiligheter, fordelt på både høyblokker og lavblokker på begge sider av Havreveien.

Det er mange eldre beboere, og de siste ukene er fire gamle damer blitt frastjålet verdisaker av svindlere som har lurt seg inn i leilighetene deres. Ofrene er i 80- og 90-årene.

– Heldigvis er ingen blitt fysisk skadet, sier den engasjerte styrelederen og de to vaktmesterne.

Ofrene skal ha forklart at det er utenlandske menn som ringer på dørene, men at de snakker norsk og utgir seg for å være fra Canal Digital og Get.

En mann har gjerne ringt på først, og så har det kommet flere til etterpå.

– Det som er litt skummelt, er at de klarer å plukke ut hvilke leiligheter det bor gamle mennesker i. Og noen ganger virker det også som at de vet hvor i leiligheten verdisakene er, sier Bjønness.

Sammen med de to vaktmesterne har han nå hengt opp lapper i alle oppgangene, der beboerne advares mot å slippe inn fremmede.

– Det er ille at svindlerne går rett på de eldre, konstaterer de tre heltidsansatte i Storgården borettslag.

LES OGSÅ: Advarer eldre mot falske taktekkere

Kommer uanmeldt

Etter flere runder med rehabilitering av blokkene er beboerne blitt vant til å slippe inn håndverkere.

– Dette er det noen som vet å utnytte, men alt av reparasjoner og kontroller i borettslaget går via meg eller vaktmesterne og varsles på forhånd. Så hvis noen kommer uanmeldt er det svindlere, fastslår Bjønness.

Selv om noen er blitt lurt til å slippe inn svindlerne, har det også vært tilfeller der beboerne har skjønt at noe er galt og ikke har sluppet de falske reparatørene inn i leilighetene sine.

Bjønness vet om minst ett tilfelle de siste ukene, der svindlerne ble avvist.

– Det var en dame på godt over 90 år, som skjønte at noe ikke stemte, sier Bjønness.

LES OGSÅ: Låsesmed kan være Oslos største ID-tyv

Tar seg til rette

Når svindlerne først kommer seg inn i leilighetene tar de seg fort til rette, og ofrene oppdager kanskje først etterpå at de er blitt lurt.

Da er gjerne verdisaker som lommebøker, bankkort og smykker borte.

– Mange eldre kan få livene sine ødelagt av å bli ranet på denne måten. Vi har dessverre hatt noen tilfeller tidligere også, og noen tør nesten ikke gå ut av leilighetene sine lenger, sier Bjønness.

Styrelederen og vaktmesterne har merket en økning i antall svindlere som prøver seg. Bjønness har derfor vært på Manglerud politistasjon for å få tips til hvordan man kan forebygge denne type kriminalitet.

I tillegg til å varsle egne beboere, ønsker han også å advare eldre ellers i bydelen og i nabobydelene.

– I de siste tilfellene her har de utgitt seg for å være kabel-tv-reparatører. Andre ganger bruker de ulike unnskyldninger, som at de må låne penn og papir for å skrive lapp til naboer som ikke er hjemme, forklarer Bjønness.

– Svindlerne reiser rundt og prøver seg med jevne mellomrom. Det er viktig med fokus på dette så folk blir oppmerksomme. Ikke slipp inn fremmede, advarer styrelederen i det store borettslaget.

LES OGSÅ: Svindlere i legefrakk lurer eldre

Politiet: – Vær bestemt og avvisende!

Stasjonssjef Janne Stømner opplyser at Manglerud politistasjon jevnlig får inn meldinger om eldre som er blitt lurt av falske reparatører, teppeselgere eller lignende.

Stasjonssjefen oppfordrer eldre til å være bestemte og avvisende hvis fremmede ringer på døren uten avtale.

– Det siste tilfellet var i Havreveien onsdag i forrige uke, men dette er noe som foregår i hele byen. Også i Follo, Buskerud, på Romerike og i Sverige er dette kjent modus, sier Stømner.

Rekognoserer før de ringer på

– Det som går igjen, er at det ser ut som at gjerningsmennene tar en rekognosering på forhånd og plukker ut ofre i høy aldersgruppe, fra sytti pluss og opp til over nitti år. De presenterer seg, sier at de kommer fra ulike firmaer og skal sjekke noe eller gi deg en gave fordi du har vært en god kunde, sier Stømner.

– Det som er helt sikkert, er at ingen seriøse selskaper plutselig kommer uanmeldt på døra for å sjekke noe eller gi deg en gave, sier Stømner.

Hun sier folk bør avvise folk som kommer på døren uansett.

– Er man i tvil får man heller ringe det aktuelle selskapet etterpå og spørre om det stemmer, og så får de komme tilbake senere til et avtalt tidspunkt, sier Stømner.

LES OGSÅ: Falsk hjemmehjelp lurer seg inn til eldre

Alltid en unnskyldning

Canal Digital, Hansen & Dysvik og teppebutikker skal være selskapsnavn som går igjen hos svindlerne.

– De har alltid en unnskyldning for å ringe på og komme seg inn. Noen ganger ber de om å få lese av bankkort, og så forsvinner de ut med kort og kode og tar ut alle pengene på kontoen, sier Stømner.

– Folk må aldri gi fra seg bankkort og kode, uansett! Seriøse selskaper vil aldri ha en slik fremgangsmåte, advarer Stømner.

Selv om mange dessverre lar seg lure, er det heldigvis sjelden svindlerne bruker makt for å komme seg inn til folk.

– Som regel er de pent kledd og opptrer høflig og hyggelig. De bruker sjelden trusler eller vold. Vær avvisende og tydelig og bestemt på at de ikke får slippe inn, da forsvinner de som regel, sier Stømner.

LES OGSÅ:

Frp-politiker misbrukt i sminkesvindel

Teppesvindler stjal og tømte bankkort


 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere