RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om alkokutt i kultur-Oslo


Miniøyas Linn Lunder mener at kvalitetsmusikk og store festivalopplevelser ikke lenger skal være forbeholdt de voksne. Nå håper hun også andre i kultur-Oslo tar ansvar for å satse på unge.
Miniøyas Linn Lunder mener at kvalitetsmusikk og store festivalopplevelser ikke lenger skal være forbeholdt de voksne. Nå håper hun også andre i kultur-Oslo tar ansvar for å satse på unge. Foto: FOTO: THOMAS GUNDERSEN
Miniøyas festivalsjef, Linn Lunder ønsker seg flere kulturarrangementer uten alkoholservering i Oslo.

TØYENPARKEN: – Vi ønsker oss flere konserter med fri aldersgrense. Det er ikke lenger noe markant skille mellom hva som er voksenmusikk og hva som er barnemusikk. Barn hører jo på alt mulig av musikk. Likevel blir barn og unge altfor ofte ekskludert fra å se sine helter live på grunn av aldergrense og alkoholservering, sier Miniøyas festivalsjef Linn Lunder.

Del på Facebook

LES OGSÅ: LEDER: «Kulturell Fyllekule»

Ny dukketeaterscene

Sammen med organisasjonen AV-OG-TIL, som jobber med alkovett i hverdagen, setter festivalen opp en egen dukketeaterscene.

I tillegg til å presentere ulike forestillinger og workshops for barna, er AV-OG-TIL også synlige med sin nasjonale kampanje «Hvor mange glass tåler barnet ditt?» på festivalområdet.

Målet er å sette fokus på økte refleksjon rundt bruk av alkohol i samvær med barn.

– Vi er oppatt av å bidra til gode og trygge rammer der barn og voksne kan oppleve ting sammen. Miniøya er en veldig god og hyggelig arena for oss å bidra til det. I tillegg er jo Miniøya et veldig flott arrangement, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

– Barn må tas på alvor

Både Randen og Lunder er opptatt av at det er for få alkoholfrie kulturarenaer og arrangementer i Oslo.

Nå håper de to at kultur-Oslo snart tar debatten om hva slags kulturarenaer de ønsker.

– Barnearrangementer lider ofte under at inntjeningsgrunnlaget ikke er like stort som på arrangementer der man selger alkohol. Kvaliteten blir ofte ikke den samme, men barn fortjener kvalitet. De fortjener å tas på alvor, sier Lunder.

– Det er synd at man ofte ikke kan gå på rockekonsert før man er 18 eller 20 år. Kultur-Oslo tenker ikke nok over at barn og unge er viktige konsumenter av kultur. For å opprettholde et godt kulturtilbud burde man også inkludere denne gruppen, oppfordrer Randen.

Ekskluderer unge

Lunder understreker at verken Miniøya eller AV-OG-TIL absolutt ikke ønsker ønsker å innføre noe forbud mot alkohol på alle kulturarrangementer. Målet er å ha et bevisst forhold til at det også ekskluderer en stor gruppe mennesker fra å delta.

– Å være på en sommerfestival og se konserter i edru tilstand er kanskje mer kontroversielt enn man skulle tro. Dette er jo en selvfølge for barna. Kanskje er det mer greit for voksne enn de skulle tro også? Alkohol skal ikke være en selvfølge på ethvert arrangement, sier hun.

– Før var det vanlig å be naboen over på en kopp kaffe. Nå er kaffekoppen byttet ut med vinflaska. Vi vet at nordmenn drikker mer og oftere enn før. Da stiller det ekstra store krav til oss som voksne at vi er bevisste. Barn trives aller best med edru voksne, forklarer Randen, som mener kulturlivet i Oslo mangler en fellesplattfrom der voksne og unge kan møtes.

– Ofte er kulturarrangementer enten rettet veldig mor barn eler kun voksne. Det er veldig synd! Kultur-Oslo må utfordres på å lage flere arrangementer som er åpne for flere generasjoner. Der fokus ligger på innhold og ikke alkoholservering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere