RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Riksantikvaren gripe inn


Det nye Munch-museet, «Lambda» har blitt møtt med sterk kritikk. ILLUSTRASJON: MIR/HERREROS ARQUITECTOS
Det nye Munch-museet, «Lambda» har blitt møtt med sterk kritikk. ILLUSTRASJON: MIR/HERREROS ARQUITECTOS
21 kjente navn fra humaniora- og samfunnsfagene støtter Riksantikvaren og ber han bruke innsigelsesmyndigheten for å stoppe Lambda.

BJØRVIKA: I et fellesbrev til riksantikvar Jørn Holme ber altså 21 kjente navn innen humaniora og samfunnsfag om at Holme tar i bruk den så kalte innsigelsesmyndighete for å hindre at blant annet Lambda blir bygget, melder NTB.

Bryter med gjeldende regulering

«Fremfor alt bryter dets 14 etasjer med gjeldende reguleringsplan på seks etasjer i det angjeldende område», heter det blant annet i brevet.

Det blir påpekt at byrådsvedtaket innebærer at det må vedtas ny reguleringsplan og at det åpner for innsigelser fra Riksantikvaren, som dermed kan «bidra til at den videre planbehandlingen får den tilstrekkelige bredde og åpenhet».

Bakgrunnen for brevet skal være vedtaket om å flytte Munch-museet til Bjørvika, som ble fattet for snart to år sida. Den spanske arktiekten Juan Herreros, som har tegnet vinnerutkastet til nytt museum – Lambda – gjeste i forrige uke hovedstaden, blant annet for å forsvare seg mot kritikken som har kommet.

Les også: Vil ha dialog om Munch

– Sterk anmodning

Hav eiendom, som Herreros jobber på oppdrag for, har lagt ut planprogrammet til høring fram til 17. februar, og det er i denne forbindelse at brevet fra de 21 har kommet.

– Brevet er en sterk anmodning innenfor Riksantikvarens myndighetsområde. Anmodningen vil i realiteten kunne stoppe oppføringen av Lambda i Bjørvika, dersom den følges, og dersom Miljøverndepartementet følger opp i neste omgang, sier en av underskriverne, pensjonert professor Erling Skaug, til NTB.

Østkantavisa på Facebook

Østkantavisa på Twitter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere