Gå til sidens hovedinnhold

Ber romfolket om å «pelle seg hjem»

Debatten raser i sosiale medier, mens naboer ønsker romfolk dit peppern gror. Romfolket har vekket Oslo-folks raseri.

ÅRVOLL: – Jeg synes de skal vekk herfra. Når de ikke kan lage det ridesenteret de skulle lage, kan de ikke be folk om å bo er. Vi bør sende dem hjem, snillismen begynner å ha gått for langt., sier Anne Marie Skarpsno (82), som bor på Årvoll.

LES OGSÅ: Romfolket flytter til ridesentertomta på Årvoll

Redd for tyverier

Hun er svært skeptisk til sine nye naboer, og frykter blant annet mer kriminalitet.

– Jeg har bodd her i 54 år, og har vært trygg hele tiden.Det spørs hva som skjer nå, hvis de ikke har vann og brukbare sanitærforhold. En nabo har fått gjerdet sitt dekket til av presenningene deres.

– Folk skal gå og leve her, og det egner seg ikke å bo sånn. Vi gamle har jo også vesker med oss, og jeg vet det har vært noen tyverier på 31-bussen i det siste, sier hun.

Merker bare journalistene

Tor Hansen bor også i nabolaget. Mandag møter dittOslo.no han på tur med datteren Mia.

– Jeg synes det er rart at de kan bo der. Det er tydelig et «takk for sist» til Årvollskogen fra grunneieren. Jeg synes ikke det går an, det er farlig og uhygienisk, sier han.

Tor Hansen, med datteren Mia, er skeptisk til å få romfolket som naboer, men har merket lite til dem foreløpig. Foto: Cathrine Brynildsen

Han er ikke begeistret for å ha fått nye naboer, men har ikke merket mye til romleiren som har blitt etablert i nabolaget i helga.

– Alle sier at det vil bli mer kriminalitet med romfolket. Det er ikke i nærheten av det enda, men det kommer vel til å skje. De må i hvert fall bort herfra. Det må stilles krav til dem også. Jeg synes det er rart at det skal stilles andre krav til dem enn til for eksempel spanjoler som kommer til Norge.

– Selv har jeg ikke merket noe til dem utover at det er veldig mange journalister her, sier han.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

– Romfolk er søppel

I sosiale medier har også debatten rast voldsomt de siste dagene. Tidvis svært rasistiske utspill får passere, og en rekke personer ber dem om å «pelle seg hjem».

Dette er et knippe utsagn hentet fra twitter og facebook de siste dagene:

«Pakk sakene og dra hjem!!!»

«Sprøsmålet er jo hvorfor #romfolk ikke har forandret seg vesentlig på 100 år, og hvorfor vi ikke har forandret innstilling til dem»

«Tusen takk for at dere greide å holde nabolaget våkne neste hele natta, kjære romfolk!»

«Det er på tide at nordmenn tar landet sitt tilbake, det må bli slutt på at vi lar oss kue i vårt eget land»

«Det er ikke Norges problem at romfolket ikke liker seg i Romania, få dem vekk».

«Sigøynere er ikke mennesker, de er søppel!»

LES OGSÅ: «Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Sammenliknet med brunsnegler

I tillegg har en rekke personer kommet med direkte og indirekte trusler rettet mot romfolket, der de blant annet sammenlikner dem med brunsnegler. Andre oppfordrer til vold og sågar drap.

Dette er folkemordsretorikk

Dette er svært alvorlig, mener flere forskere.

– Dette er folkemordsretorikk. Vi må kalle en spade for en spade. Det er retorikk som avhumaniserer en hel gruppe mennesker, sier Claudia Lenz ved forskningsinstitusjonen Wergelandssenteret i Oslo til Dagsavisen.

Frykter hatvold

Også Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter er bekymret over den tiltakende hatske stemningen mot romfolk i Norge.

– Når en gruppe omtales så ensidig negativt, gir det resonans i den lille gruppa som kan finne på å gå et steg lenger. Romfolk utsettes for vold og rasistiske drap i Europa. Det er naivt å tro at vi ikke trenger å være obs på det her, sier hun.

Lørdag flyttet flere romfolk fra Sofienberg kirke, der de ble kastet ut fredag, til en tomt på Årvoll. Naboer i området har bedt ansvarlige myndigheter ta ansvar for at de blir kastet ut.

Imidlertid er det lite myndigheter kan gjøre, så lenge romfolket bor på en privat tomt.

LES OGSÅ: Byrådet ber grunneier sørge for romfolket

Minner om menneskeverdet

Mandag skal både byråd og bydelsutvalg ha vært i møter for å diskutere situasjonen. Dersom det ikke kommer på plass nødvendige sanitæranlegg og avfallshåndtering, kan det igjen bli aktuellt å be romfolket flytte.

I mellomtiden lever debatten tidvis uredigert både på nettsider og i sosiale medier. Kanskje på tide å minne om det som skjedde i fjor sommer?

«Jeg husker noen sa at det eneste vi lærte av 22.juli, var teksten til "Til Ungdommen." Vi har visst glemt biten om menneskeverd.», skriver Ragnhild Holmås på twitter.

FØLG SITUASJONEN TIL ROMFOLKET:

Byrådet ber grunneier sørge for romfolket

– Jeg er tatt på senga, hundre prosent

Romfolket flytter til ridesentertomta på Årvoll

KOMMENTAR: «Ikke i min bakgård»

Rumenske Surine: – Vi bor på samme måte i Romania

– Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

– Byrådet må på banen og leiren avvikles i løpet av et par dager

Tre av fire vil forby tigging

«Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Europas problemer kan ikke løses i Oslo

TEMASIDE: ROMFOLK I OSLO

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot