*Nettavisen* Nyheter.

Beskyldt for å lyve

Bo Callander nummer to fra venstre, sammen med lokale politikere på Bogstad. Arkivfoto

Bo Callander mener Byantikvaren beskylder forslagsstillerne for å lyve.

BOGSTAD: Hvordan skal vi ellers oppfatte Byantikvaren når etaten i sin uttalelse skriver at kjøring, parkering, tribuner eller liknende installasjoner kan være underkommunisert og kan forsterke karakteren som et inngrepsanlegg? Det er det samme som å antyde at vi ikke snakker sant, og dermed blir vi beskyldt for å lyve. Da har de på nytt kjøpt motstandernes løgn om anlegget. Det hjelper altså ikke hvor mange ganger vi sier at det ikke skal være tribuneanlegg, og de vil heller ikke tro på våre løsninger for kjøring og parkering knyttet til anlegget. Inngår det virkelig i Byantikvarens mandat å så tvil om forslagstillers fremstilling? spør Bo Callander i prosjektgruppen for kunstisbanen.

I tillegg uttaler Byantikvaren seg bastant om virkningen av et lysanlegg og hvilke konsekvenser dette vil få, uten å forholde seg til hva vi sier. Vi kjenner nøyaktig igjen beskrivelsen fra våre motstandere. Det er uhørt, sier Callander.

Direkte feil

Det er så mange sider ved denne uttalelsen som både er direkte feil og i tillegg drar inn momenter som ikke hører inn under Byantikvarens mandat. Byantikvaren sier blant annet at terrengskjæringen mot nord er blitt større enn tidligere. Hvor har de det fra? Det er jo ikke riktig. Hvorfor blir intensjonene hos Nini Egebergs arvinger trukket inn, hvor Byantikvaren fraråder selve konseptet? Her vil vi legge til rette for barn og ungdom som vil gå på skøyter, en friluftsaktivitet som skal være tilgjengelig for alle. Det kan da umulig være i strid med de etiske intensjonene som arvingene har lagt til grunn. Når vi så vet at våre motstandere har brakt opp det samme teamet, så er det lov å tenke sitt igjen, mener han.

Søppel og rivningsmasse

Når Byantikvaren snakker om at anlegget vil bryte med den moderate menneskeskapte landskapssenkingen på stedet, så er det altså snakk om et sandtak som ble gravet mange meter ned i dybden. Senere ble dette fylt igjen i den ene enden med søppel og rivningsmasse fra Oslo kommune. Dette har vi dokumentasjon på. Alt dette har skjedd i nyere tid. Nå vil vi altså jevne ut terrenget ved å bygge opp det laveste punktet og så fjerne det søppelet som er dumpet. Det er jo bra for alle parter. Her vil det altså bli en isflate som skal følge det omkringliggende eksisternde terrenget, sier Callander.

Jeg er rystet

Samtidig har Byantikvaren meninger om kommunens egen policy for lokalisering av idrettsanlegg ved markagrensen. De kan da umulig underkjenne at våre politikere har bevilget 10 millioner kroner til prosjektet. Byantikvarens mandat er vel ikke å sette spørsmålstegn ved politikernes prioriteringer, spør han.

Det er helt utrolig at Byantikvaren synser så mye og til de grader ikke har kvalitetssikret uttalelsen. Jeg trodde Byantikvaren skulle forholde seg til kulturminneverdier. Jeg er rystet, sier Callander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.