RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beskytt deg mot overspenning


Overspenningsvern kan redde dine mest verdifulle ting når lynet slår ned.
Overspenningsvern kan redde dine mest verdifulle ting når lynet slår ned.
Det er høysesong for lyn og torden. Har du ikke overspenningsvern, kan det koste deg dyrt.

OSLO: I juli og august skjer det om lag 2.500 lynnedslag daglig på grunn av varmt og fuktig vær. Og når tordenværet virkelig rammer kan vi komme opp i 70.000 daglige nedslag. Årlig utbetales det mellom 400 og 500 millioner kroner i erstatninger etter lynnedslag. Et overspenningsvern er en billig forsikring som kan beskytte verdier og viktige data, men flere hundretusen boliger er uten slikt vern.

De siste 10 årene har det vært en tredobling av erstatninger etter lynnedslag. Juli og august har tatt over desembers plass på branntoppen. Vi fyller boligene våre med kostbart utstyr, men glemmer å beskytte med overspenningsvern.

Norge har et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk. Gjennomsnittsskaden per lynnedslag er på 15. 000 kroner, samme prisen mange har betalt for sin flat-TV.

Med et godt overspenningsvern er dine verdier og data sikret mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet til nettselskapene. Overspenning på strøm eller telenettet kan ødelegge radio, TV, dekoder, DVD-spiller, PC, fotoapparater, hvitevarer, varmtvanns-bereder, telefoner, alarmsystemer og andre apparater som er tilkoblet strøm.

Flere hundretusen uten overspenningsvern

- Våre beregninger viser at flere hundretusen boliger er uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Slikt utstyr er vanlig i nyere boliger, mens de fleste eldre boliger mangler vern, sier sikkerhetssjef Terje Hanssen i NELFO. Ifølge Hanssen er det viktig å satse på to typer overspenningsvern: Et grovvern på strøminntaket og et ”finvern” som settes mellom stikkontakten og hvert enkelt apparat.

- Selv med riktig montert overspenningsvern kan små restspenninger forplante seg videre til følsomt elektrisk utstyr. Den elektriske utladningen ved et lynnedslag er så stor at man trenger begge deler for å sikre seg mot ødeleggelse. Derfor er det viktig å supplere med FG-godkjent finvern som monteres direkte på stikkontakten.

Flat-TV er lyn-magnet

Halvannen million norske hjem har anskaffet flat-TV. Sammen med annen finelektronikk er de spesielt utsatt for lynskader.

- Lynet trenger faktisk ikke slå ned i boligen for at elektronikk kan bli ødelagt, nedslaget kan være et godt stykke unna. Blir det overspenning i nettet, kan kretskort brenne opp og kortslutte apparatet, ifølge sjefingeniør Runar Bache i If. Reparasjon av en slik skade vil koste like mye som å kjøpe nytt apparat.

Kontakt elektriker

Med et riktig montert overspenningsvern slipper du å bekymre deg for brann og skader på utstyr når huset står tomt i sommer. Du trenger heller ikke å dra ut støpslet hver gang det er tordenvær, for så å måtte programmere om klokker og andre innstillinger på apparatene når du setter i støpslet igjen.
-Før du drar på ferie, bør du ha overspenningsvern på plass i sikringsskap og på utsatte kurser. Hvis ikke bør du kontakte en autorisert el-installatør som kan montere dette forskriftsmessig. Dersom du gjør det selv, og det oppstår brann, er det grovt uaktsomt og kan medføre avkortning i erstatningen, understreker Terje Hanssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere