Besøk norske kunstneres mekka

I MUNCH ATELIER: Her sitter prosjektleder Lene Midling-Jenssen og kunstner Liv Bendicte Nielsen i Munchs atelier. Nielsen er en av kunstnerene som for tiden bor på Ekely.

I MUNCH ATELIER: Her sitter prosjektleder Lene Midling-Jenssen og kunstner Liv Bendicte Nielsen i Munchs atelier. Nielsen er en av kunstnerene som for tiden bor på Ekely. Foto: FOTO: Mathias Tveit Dahl Karlsen

Jon Michelet har sagt at han neppe hadde blitt forfatter hvis han ikke vokst opp på Ekely. Nå skal publikum få et unikt innblikk i historien bak stedet og hvorfor det er elsket av kunstnere i hele landet.

MUNCHS HJEM: Dette bildet viser Munch i sitt atelier da han bodde på Ekely.

EKELY: – Dette er et fantastisk sted med masse historie bak seg, sier en engasjert prosjektleder Lene Midling-Jenssen.

Del på Facebook

Var hjemmet til Munch

Ekely var hjemmet til en av Norges mest kjente kunstnere, Edvard Munch. Her bodde han fra 1916 til han døde i 1944, og vinteratelieret som Munch bygde er blitt et landemerket på Ekely og brukes som arbeidssted av en rekke kunstnere.

«At eiendommen etter hans bortgang ble en inspirasjon for norske kunstnere har skapt konsekvenser langt utover det bildekunstfaglige i det norske samfunn,» sier direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Han går langt i å anbefale historien om Ekely som nå skal dokumenteres gjennom en bok, en film og en nettside som er planlagt publisert i 2013, som er 150-årsdagen for Munch.

– Det hadde vært fantastisk om folk med tilknytning til stedet kunne komme hit og dele bilder, filmer og andre ting som har en historisk verdi for Ekely, forteller Midling-Jenssen.

Deilig sted å vokse opp

Den folkekjære skuespilleren Sossen Krohg uttrykker sin forkjærlighet for stedet hun bodde i 18 år.

Hun har tidligere fortalt at det var et deilig sted for barn å vokse, og hun husker også eiendommen som et sted hvor kunstnere likte å arbeide.

Det bor fremdeles kunstnere på Ekekly

Fremdeles fortsetter kunstnere å bo på Ekely, noen har arvet husene fra sine foreldre mens andre har flyttet dit. I disse dager bor blant annet Bård Breivik, Hilde Svalheim og Tom Sandberg på Ekely.

Flere kjente kunstnere enn Munch har tidligere bodd på Ekely, blant dem har vi Crix Dahl, Thorbjørn Egner og Hanna Jessen.

Konsert med Cohen

I slutten av oktober kommer det en rekke arrangementer, torsdag den 27. kl. 18.00 kommer Eva von Hanno, som skal synge og snakke litt om Edvard Munch og tiden på Ekely.

Den kjente forfatteren Espen Haavardsholm kommer for å snakke om hans nye roman «Besøk i Ekely». Lørdag den 29. skal det være konsert om Leonard Cohen under tittelen «Ulv og engel».

Søndag den 30. kan man få vite litt om Munchs bilder og det vil være en konsert med noen «operaperler». Det holdes åpent hus tirsdag, onsdag og torsdag i uke 41, 42 og 43.

– Dette er fantastisk mulighet for folk som vil lære mer om Munch og hans tid på Ekely, avslutter Midling Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.