*Nettavisen* Nyheter.

Best i klassen igjen

Leder av hjemmetjenesten på Løkka, Jatinder Sharma, synes det er stas å være best i klassen. Her flankert av Sylvi Listhaug og bydelsdirektør Heidi Larssen.

Brukerne er storveis fornøyd med Oslos hjemmetjenster for tida. Grünerløkkas kommunale hjemmetjeneste slår alle!

GRÜNERLØKKA: For fjerde år på rad er Bydel Grünerløkka best i klassen på tilfredshet med hjemmetjenestene. Og folk velger kommunalt, framfor privat.

– Man klarer det kanskje to år på rad. Men at vi gjør det fjerde året på rad, er godt gjort. Helt utrolig, sier en jublende bydelsdirektør Heidi Larssen til Østkantavisa.

Gode ledere

88 prosent av Oslos brukere av hjemmetjenesten er fornøyd med tilbudet de får, viser undersøkelsen. Jevnt over velger 21 prosent av dem et privat tilbud. Men på Grünerløkka velger hele 95,4 prosent kommunalt framfor privat (4,6 prosent). Larssen tror dette skyldes systematisk arbeid med tjenesten over mange år, og før hun tiltrådte for fire år siden.

– Vi har brukt mye tid på å utvikle flinke ledere, og lederne våre er meget gode. De ønsker at folkene deres skal gjøre en god jobb på alle plan. Det merkes jo på tjenestene, sier Larssen.

At tjenesten fungerer godt, avspeiler seg også i sykefraværet.

– I de to gruppene praktisk bistand og miljø- og psykisk helse er fraværet forholdsvis lavt. I den tredje, hjemmesykepleien er det høyere, sier hun.

Bydelen fikk en ny giv, da fritt brukervalg ble innført, forteller Larssen videre.

– Vi har jobba systematisk med respekt, oppfølgning og informasjon til brukerne. Brukerne våre vet hva de kan forvente. Når man ikke kan komme til avtalt tid, får brukerne beskjed, forklarer Larssen om de gode tallene.

– Før min tid bestemte bydelen seg for å bli best. Dette er selvsagt moro, og jeg blir veldig stolt, sier hun videre.

Frp-Listhaug storfornøyd

Byråden for eldre og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp), ga bydelen ros og plakett for de gode resultatene. Hun tror innføringen av fritt brukervalg i 2006, er en av faktorene bak.

– Vi er på rett kurs og dette er veldig bra. Den hyggeligste brukerundersøkelsen jeg har lest! Det er forbedring over alt, sa hun fornøyd.

At så få på Løkka tyr til private tjenester, er ikke noe nederlag for Frp-politikeren.

– For meg spiller det ingen rolle hvem som leverer tjenesten, bare den er god og brukeren er fornøyd, sier hun.

– Skulle du helst sett at flere valgte private løsninger?

– Nei, det er jeg ikke noe opptatt av. Hvis brukerne er fornøyd med det kommunale tilbudet, er det bra.

Hun ser en klar sammenheng med fritt brukervalg som ble innført i 2006. Den har, ifølge Listhaug, ført til konkurransementalitet og skjerping. Flere kommunale tilbud viser god bedring det siste året.

– Jeg var akkurat på Grorud, og der har de fått til en kraftig bedring. Tilbakemeldingene forteller at de ansatte er godt fornøyd, og opplever at jobben er positiv. Fornøyde ansatte gir fornøyde brukere. Mitt fokus er å gjøre både private og kommunale tjenester så gode som mulig, sier byråden.

Bydelsdirektør Larssen ser også en klar sammenheng.

– Nettopp det at vi er best, gjør at brukerne ikke føler for å velge andre. Våre folk er flinke og gjør det de skal, sier bydelsdirektøren.

En av suksessfaktorene er at respekten for de eldre er høynet, samt at det er færre hjelpere/ansikter å forholde seg til.

– Tilbakemeldingene viser at de kommunale tjenestene er bedre enn sitt rykte, selv om de private skårer litt bedre. Denne undersøkelsen er i hvert fall kjempegod reklame for de kommunale tjenestene på Grünerløkka, sier Listhaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag