Best i matte

Emil Ruud (13) og Erling Pettersen (13) fikk tilbake mattelysten med Kikora. Lærer Arienne Kildahl er også positiv til det digitale læremiddelet. Foto: Anita L. Hanken.

Emil Ruud (13) og Erling Pettersen (13) fikk tilbake mattelysten med Kikora. Lærer Arienne Kildahl er også positiv til det digitale læremiddelet. Foto: Anita L. Hanken.

Elevene ved Haugenstua ungdomsskole gikk til topps i Mattemaraton 2010.

NYDALEN: Mattemaraton 2010 ble arrangert av det private firmaet Kikora. De forsyner en rekke skoler i landet med et digitalt læremiddel i matematikk.

Over 600 elever har i vår deltatt i konkurransen. 110 regneoppgaver senere var det endelig tid for belønning. Sammen med Abildsø ungdomsskole og Grefsen videregående skole gikk Haugenstua ungdomsskole til topps i konkurransen.

– Vi har fått utelukkende positiv respons på mattemaraton. Til neste år skal vi være enda tidligere ute for å få med flere, sier redaktør i Kikora Anders Baumberger.

Mer matte i gave

Seieren ble feiret i Kikoras lokaler i Nydalen med diplom, pizza og brus torsdag ettermiddag.

Under besøket fikk elevene innblikk i hvordan læremiddelet blir til, og de fikk også prøve seg som forfattere. Hovedpremien var nemlig å lage nye regnestykker som blir publisert med deres signatur.

Baumberger forteller at programmet gir elevene tilbake melding for hver linje i utregningene.

– Det fører til økt mestringsfølelse. Hensikten ved programmet er å øke gleden over matematikken. Det gjør også at læreren slipper å rette leksene, sier han.

Tilbakemelding er koden

Nettopp «tilbakemelding» er stikkordet for hva de fleste elevelene trekker fram som positivt ved programmet.

Emil Ruud (13) og Erling Pettersen Vollan (13) ved 9. trinn på Haugenstua ungdomsskole syns Kikora er morsomt, lærerikt og inspirerende. Ikke minst syns de det var morsomt å nå helt til topps.

– Det var vel konkurranseinstinktet som våknet. Det gir mer motivasjon enn å jobbe på papir, ettersom vi får påpekt hvilke feil vi gjør underveis, sier Emil.

– Jeg syns det var kjempegøy. Vi hadde konkurranse mellom klassene, og så vant vi. Det var læreren som «pusha» oss, sier Erling.

Begge forteller at de fikk tilbake lysten til å drive med matte med Kikora. Men matteprofessorer blir de ikke.

– Nei, det har vi ikke lyst til, sier de.

Læreren deres Arienne Kildahl forteller at klassen fikk tilgang til Kikora rett før påske.

– Vi har ikke så lang erfaring med det enda, men jeg håper vi kan bruke det mer og mer. Jeg ser at det motiverer, og tror også det vil gjøre jobben min enklere, sier hun.

Dagsaktuelle oppgaver

Gründerne bak Kikora har nå begynt en dialog med flere forlag i utlandet for å eksportere teknologien. Blant vinnerne i mattemaraton 2010 var det imidlertid ingen jenter som nådde opp.

– Vi planlegger å satse mer rettet mot jentene neste år. Med fare for å generalisere er konkurranse kanskje mest gøy for gutta, mens mange jenter jobber mer samvittighetsfullt og trenger noe ekstra. Derfor skal vi tenke ut virkemidler for å få med jentene neste år, sier Baumberger.

Programmet skal også aktualiseres ytterligere etterhvert, slik at oppgavene kan knyttes opp mot hendelser i det daglige nyhetsbildet.

– Vanligvis er lærebøkene laget for fem år siden. Vi skal være ute og fange opp ting som skjer, slik at vi kan lage aktuell matte. Jeg gleder meg som en unge til å få det til, smiler Baumberger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag