*Nettavisen* Nyheter.

Bestum-elever vant kartongkampen!

Thales (4b), Kristian (4a), ola (4c), emma (4c), cathrine (4a) linnea (4b) er er opptatt av miljøet, noe de nå har et fått et synlig bevis på.

Vi må redde naturen! utbryter Thales, 4b, Bestum skole. Verdens første filosof kunne ikke sagt det bedre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elevene på fjerde trinn på Bestum skole var kartongkampen.

BESTUM: En liten del av redde naturen-jobben har han selv tatt del i. Mot slutten av fjoråret deltok alle fjerdeklassene på Bestum i Grønn Hverdags tradisjonsrike kildesorteringskonkurranse.

Målet var å samle inn flest mulig drikkekartonger i løpet av to uker. Etter flere turer rundt i nabolaget, både der mamma og pappa og farmor og farfar bor, endte fjerdeklasseelevene på Bestum skole som klar kartongkampmester i Oslo 2008.

Økt bevissthet

Før havnet gjerne blyantspiss og annet i papirdunken, forteller lærer Ingrid Helene Solhjem.

Det ser vi aldri nå lenger. Økt fokus kildesortering i timene, og gjennom undervisningsbesøk fra Grønn Hverdag, har altså gitt håndfaste resultater.

Jeg tror jeg kommer til å sortere mer nå enn før, sier Emma fra 4c.

Læreren kan fortelle at de også fokuserer på å få ned mengden avfall. Blant annet får ikke lenger elevene noen papirtimeplan. Den kommer nå kun i digital form.

Elevene ramser opp brusflasker, rømmebeger, shampoflasker, glass, hermetikkbokser, plastikk og alle mulige former for drikkekartonger som eksempel på ting det er smart å kildesortere. De er også opptatt av at maling og elektriske ting, for eksempel datamaskin og hårføner, ikke skal havne i naturen.

Det er farlig avfall som du må levere på spesielle steder, kommer det fra flere hold.

Ikke avfall i naturen!

Blant de såkalte kompetansemålene på 4.trinn heter det at elevene skal kunne "beskrive hvordan og drøfte hvorfor vi kildesorterer".

Å kildesortere er bra for miljøet, sier Kristian, 4a. Da kan man lage nye ting uten at man må ødelegge naturen.

Barna har også gjort noen merkverdig voksne refleksjoner omkring vår moderne livsstil.

En gang fant jeg masse søppel på stranda da vi var ute og gikk tur, forteller Emma, hvilket får medelevene til å riste oppgitt på hodet. Hun følger opp med å fortelle at hun av og til lurer på om de samme blomstene og dyrene som de finner i dag, kommer til å være her om hundre år.

Økt kildesortering på vei

Stadig flere kommuner har etter hvert forstått at økt sortering av husholdningsavfallet er en svært god idé, ikke bare miljømessig, men også rent økonomisk.

Det langt lurere å lage aluminium fra brukte makrell i tomat-bokser enn fra grunnen av, det er en svært god idé å bruke gammel emballasje heller enn olje når man skal produsere nye plastposer, og som elevene ved Bestum og en rekke andre fjerdeklassinger i Oslo har lært, er det mye smartere å lage pizzaesker av brukte kartonger enn fra ren tremasse.

I oktober 2009 starter renovasjonsetaten første etappe i sin satsing på økt kildesortering i hovedstaden. Fram mot 2012 vil innsamling av plastemballasje og matavfall, i tillegg til papir, gradvis gjennomføres i hele byen.

Den yngre generasjonen er åpenbart klare for å sortere enda mer. Naturen må jo reddes. Men klarer de å få foreldrene sine med seg?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag