*Nettavisen* Nyheter.

«Betale for å låne bøker?»

  Foto: ARKIVFOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Fremskrittspartiets ungdom ønsker at vi skal betale for å låne bøker på offentlige bibliotek. Dette budskapet serverte de like gjerne på Verdens bokdag, tidligere i mai.

Aina Stenersen, sentralstyremedlem i FpUsier til Liberaleren.no at biblioteket kan sammenlignes med et treningsstudio.

– Man betaler for å bruke treningstudio, argumenterer hun friskt.

Dette utsagnet kommer altså fra ungdomsavdelingen til et parti som krever at innvandrere skal lære seg norsk før de innvilges norsk statsborgerskap.

På partiets nettsider kan vi lese at «tilfredsstillende kunnskaper i norsk språk og samfunnsforståelse, samt avleggelse av troskapsløfte til Norge, settes som vilkår for å oppnå norsk statsborgerskap». I mine øyne en gigantisk selvmotsigelse.

Selv i et samfunn der vi har fri tilgang på informasjon gjennom internett og andre medier må en selvsagt rettighet være at alle har adgang til å lese den litteraturen de ønsker om de skal lære seg å lese og skrive godt norsk.

Et annet argument som blir brukt er at man i dag kan kjøpe billige bøker på Mammutsalg. Hva så med dem som ikke har så mange valgmuligheter i hverdagen? Skal de nektes tilgang til litteratur, fordi de velger å kjøpe mat?

Det burde ikke være noen overraskelse at det finnes mange fattige familier i Oslo. Om man fjerner tilgangen til å låne bøker gratis blir nøden om mulig enda større.

Det brukes store ressurser på å motivere barn og unge til å lese i dette landet. Det vil neppe øke leselysten om ukepengene skal gå til å leie seg en bok på biblioteket.

Nils Skumsvoll, journalist

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag