RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betaler 20 000 kroner for å jobbe i ferien


– Som frivillig arbeidende på gården Noah's Ark, i Omaheke i Namibia, kommer du tett på mange forskjellige hjelpetrengende villdyr, som geparder, bavianer og løver, sier Siren Bodin fra X-plore (i midten).
– Som frivillig arbeidende på gården Noah's Ark, i Omaheke i Namibia, kommer du tett på mange forskjellige hjelpetrengende villdyr, som geparder, bavianer og løver, sier Siren Bodin fra X-plore (i midten). Foto: FOTO: Siren Bodin/Xplore
Vil du tilbringe sommeren som løvepasser i Namibia, engelsklærer i India eller gårdsarbeider i Ecuador?

– Jeg skal jobbe med løver og geparder i sommer, sier Lindy Waage Heggset entusiastisk.

– På gården Noah's Ark, i Namibia, tar de seg av skadde og foreldreløse dyr, og her skal jeg jobbe som frivillig. Oppgavene mine blir alt fra fôring av dyra til vedlikeholdsarbeid på gården. I tillegg får jeg anledning til å kose med og gå tur med svære rovdyr – noe jeg har drømt om siden jeg var barn! sier Lindy.

Mens andre dupper i poolbaren spanderer 28-åringen fra Kristiansund to uker og drøyt 20.000 kroner på å få jobbe i ferien.

– Om lag halvparten av pengene bruker jeg på flybilletter, mens resten av summen dekker programavgiften hos jobb- og reisebyrået X-plore, som arrangerer alt det praktiske ved arbeidsoppholdet, sier Lindy og forklarer valget av «ferie»:

– Jeg er så glad i dyr! Dessuten er jeg veldig opptatt av både dyrevern og naturvern, og jeg velger å jobbe frivillig i ferien fordi jeg vil bidra til dette viktige arbeidet.

Utallige prosjekter

Gjennom byråer som X-plore, Kilroy, Atlantis, Internasjonal Dugnad og Projects Abroad får du tilrettelagt reiser – i hele verden – som frivillig arbeidende. Oppholdene varer fra to uker og opptil flere måneder, og det finnes prosjekter som passer for de fleste over 18 år – barnefamilier, kjærestepar, enslige, ungdommer og pensjonister.

– Det siste året har vi sett en økning i antall reisende på frivillighetsprogrammene våre, sier Siren Bodin, som er daglig leder og programkoordinator hos X-plore.

– Vi ser at trenden har endret seg fra å reise på vanlige charter-, bade- eller fylleferier til at flere vil gjøre noe mer fornuftig og verdifullt, kombinert med opplevelser og erfaringer de ikke får som turister. Og det er spesielt villdyrprosjektene våre, Noah's Ark-prosjektet i Namibia og Lion Breeding-prosjektet i Zimbabwe, som er i vinden for tiden, sier hun.

Uten erfaring

Som frivillig arbeidende får du ingen lønn. Du trenger derfor ikke arbeidstillatelse, og du kan reise på vanlig turistvisum. Din frivillige innsats krever, i motsetning til lønnet bistandsarbeid, dessuten ingen utdannelse eller erfaring.

– Du må være motivert til å gi en håndsrekning, og du må bidra med din egen tid. Det er også en fordel at du snakker engelsk, men ellers er det ingen profesjonskrav, opplyser programkonsulent hos stiftelsen Atlantis Utveksling, Kristin Lie-Hagen.

Reiser du gjennom et byrå, får du imidlertid nødvendig opplæring og introduksjon av byråets lokale samarbeidspartner før du settes i arbeid. Opplæring er inkludert i programavgiften, som er på rundt 5.000 kroner og oppover – avhengig av hva slags prosjekt du skal delta i, hvor du skal, og lengden på oppholdet. Avgiften dekker tilretteleggingen før avreise, bosted og hel eller delvis kost, samt oppfølging og assistanse lokalt.

– Flybilletter og reiseforsikring må du betale selv, men vi hjelper deg med å ordne disse tingene også, opplyser Lie-Hagen.

ferie

I NATUREN: Både X-plore og Atlantis Utveksling samarbeider med Noah's Ark i Namibia. Her er frivillige fra Atlantis ute for å fôre dyra. (FOTO: Atlantis Utveksling)

Skjebner

Skal du bruke ferien som frivillig, kan du gjerne kombinere turen med safari eller strandliv i for- eller etterkant av oppholdet. Men i programperioden skal jobben ha førsteprioritet.

– Husk at du ikke drar på ferie – du binder deg til å delta i arbeid, og de som tar deg imot, er avhengig av hjelpen din. Jobber du med for eksempel barn og unge, kan du dessuten komme borti sterke menneskeskjebner, og det kan være krevende å forholde seg til, påpeker Kristin Lie-Hagen hos Atlantis.

Både arbeidsmengde og – oppgaver varierer imidlertid fra prosjekt til prosjekt, og dette avklares grundig før du reiser. Ifølge Kristin Lie Hagen finnes det oppgaver for enhver:

– Vi har programmer som passer for alle, men det er viktig at du har realistiske forventninger. Så vet du både hva du går til, og får et flott minne for livet!

Frivillig-formidling

* Project Abroad: www.projects-abroad.no

Projects Abroad Norge sender frivillig arbeidende til over 100 prosjekter i 26 land. De mest populære destinasjonene er for tida Ghana og India, men Tanzania, Jamaica og Fiji er på vei opp. Oppholdet med Projects Abroad varer i én til tolv måneder, og du kan jobbe på alt fra barnehjem og sykehus til fotballskoler og arkeologiske utgravinger, med korallrevbevaring eller journalistikk. Prisene starter på cirka 12.000 kroner, og dekker kost og losji, transport til og fra flyplassen i prosjektlandet, reiseforsikring, samt support og tilgang til Projects Abroads ansatte 24 timer i døgnet. Flybilletter er ikke inkludert.

ferie

HJELPENDE HÅND: Projects Abroad har prosjekter ved byen St. Louis på St. Louis-øya i det nordlige Senegal. Som frivillig kan du for eksempel være med på å vedlikeholde skoler. (FOTO: Projects Abroad)

* X-plore: www.x-plore.no

X-plore tilbyr frivillig arbeid i Argentina, Costa Rica, Ghana, Kambodsja, Mosambik, Sør-Afrika og Thailand. Programmene omfatter turisme, miljøvern, utdannelse, helse og sosial velferd. I tillegg har X-plore villdyrprosjekter som Noah's Ark i Namibia og Lion Breeding-prosjektet i Zimbabwe. Eller vil du heller passe skilpadder på Costa Rica, arbeide med vanskeligstilte barn i Kambodsja eller jobbe på feriekoloni i USA? Dersom du for eksempel vil arbeide frivillig med mennesker i Ghana, i fem uker, koster det cirka 9900 kr. Flybilletter er ikke inkludert.

* Atlantis Utveksling: www.atlantis.no

Atlantis Utveksling er en ikke-kommersiell stiftelse som driver utvekslingsprogrammer for ungdom og voksne. Atlantis har frivilligprosjekter i elleve forskjellige land, fordelt på alle verdensdeler. Prosjektene omfatter arbeid med urbefolkning eller barn og funksjonshemmede, undervisning og helsearbeid, økologisk jordbruk og vern av regnskog, samt dyreprosjekter som Wildlife Volunteer i Namibia. Programmene gir frivillige mulighet til å bo og arbeide i et annet land fra to uker og opp til et år. Priseksempel: Fire uker i Ecuador, inkludert åtti timer spanskundervisning, prosjektplassering, transfer til og fra flyplassen, orienteringsmøte, sosiale aktiviteter, samt kost og losji hos vertsfamilie, koster 11.900 kroner. Flybilletter er ikke inkludert.

ferie

FAMILIEVENNLIG: – Vi har frivillig-prosjekter som passer de fleste – unge, gamle, enslige eller familier. Jeg har selv tatt med meg familien og bodd og jobbet som frivillig hos en indianerfamilie i Cotacachi i Ecuador, sier programkonsulent hos Atlantis Utveksling, Kristin Lie-Hagen (til venstre). (FOTO: Atlantis Utveksling)

* Internasjonal Dugnad (ID): www.internasjonaldugnad.org

ID er den norske avdelingen av den verdensomspennende fredsorganisasjon Service Civil International. Med ID bor du sammen med andre frivillige i leirer og jobber på lokale prosjekter. Korttidsleirene varer i to–tre uker, og arbeidsoppgaver kan være vedlikehold, økologisk jordbruk eller sosialt arbeid med barn eller funksjonshemmede. I tillegg til praktisk arbeid kan leirene ha et studietema, som miljøvern, kvinnespørsmål, ikkevold eller flyktningers rettigheter. Påmeldingsavgiften for å delta på ID-leir er 1200 kroner, som inkluderer fri kost og losji under leiroppholdet, samt ett års medlemskap i ID. Reiseforsikring og reise til og fra leirlandet betaler du selv.

* Kilroy: www.kilroy.no

Gjennom Kilroys frivilligprogrammer kan du kombinere ferien med noen ukers frivillig arbeid. Du kan være med på bevaring av truede dyrearter i for eksempel Kina eller India, du kan jobbe på barnehjem i Nepal eller leve med fjellstammer i Thailand. Noen av de tøffere programmene involverer for eksempel å hjelpe HIV-smittede babyer, foreldreløse barn og funksjonshemmede barn og unge i Sør-Afrika. Varigheten på programmene varierer fra to uker til flere måneder. Prisen på for eksempel to uker ved pandaprogrammet i Chengdu i Kina er fra 5000 kroner, inkludert kost og losji. Flybilletter er ikke inkludert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere