*Nettavisen* Nyheter.

Betalte blodpris for sosialbolig

60.000 kroner per kvadratmeter betalte kommunen for 87 kvadratmeter leilighet i dette sameiet. Foto: FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

I januar i år kjøpte kommunens Boligbygg sosialleilighet på Kjelsås – til ikke mindre enn 5.250.000 kroner for 87 kvadratmeter.

KJELSÅS: Det tidligere NIVA-bygget (Norsk institutt for vannforskning) ble for få år siden bygget om til leiligheter, i Brekkeveien 19.

Del på Facebook

I januar i år skal Boligbygg ha kjøpt en 87 kvadratmeter stor leilighet i sameiet, for 5.250.000 kroner, ikke mindre enn kroner 60.000 for kvadratmeteren.

Det var også budrunder ved salget – utgangsprisen var kr 4.950.000, så leiligheten med tre soverom ble i tillegg solgt 300.000 kroner over takst, nettopp til kommunen.

I følge Statistisk sentralbyrå var den gjennomsnittelig kvadratmeterprisen på nye boliger i Oslo i 2010 på 41.969 kroner.

På det frie marked

Boligbygg derimot, ser ikke noe uvanlig ved et så dyrt leilighetskjøp.

– Som alle andre, må Boligbygg konkurrere på det åpne, private boligmarkedet for å få kjøpt nye boliger. Politikerne i Oslo har vedtatt at boligmassen skal spres. Oslo har et stort behov for flere kommunale boliger, spesielt store familieboliger. Kjøp av kommunale boliger i Oslo vest er prioritert, sier Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Boligbygg.

Hun påpeker at nyere boliger, som i Brekkeveien19, har langt mindre behov for vedlikehold.

– I tillegg prioriterer Boligbygg å kjøpe nyere boliger hvor vedlikeholdskostnadene vil være lavere. I dette tilfellet hadde også bydelen meldt fra om et stort behov for store familieboliger, sier hun.

LES OGSÅ: 10 millioner for NIVA-utsikten

– En bydel med høye boligpriser

Lianes forteller videre at per 31. desember 2010 hadde Bydel Nordre Aker 397 kommunale boliger, til sammenligning hadde Bydel Sagene 2180 kommunale boliger.

– Bydel Nordre Aker er en bydel med høye boligpriser, og Boligbygg gjør en nøye vurdering i hvert enkelt tilfelle med tanke på overnevnte kriterier og behov. Kjøp av boliger er en investering og en varig verdi for Oslo kommune. Boligen ble kjøpt for å dekke bydelens behov og oppfylle politiske føringer, sier Moe Lianes.

LES OGSÅ: Utsikt til svimlende pris på Grefsen

Hun forteller at Brekkeveien 19 er en ordinær kommunal bolig.


Boligprosjektet Maridalsporten, som leilighetskomplekset er en del av, er blant annet bygget ut i NIVA og Tandberg radiofabrikks gamle lokaler. Les mer om områdets historie her:

Her startet Tandberg-eventyret

Nytt liv i radiofabrikken

Stille på eteren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.