«Bevar engasjementet til 22. juli-ofrene»

Ofrene for 22. juli fortjener å bli hedret gjennom en videreføring av sitt politiske engasjement. Også i denne vanskelige valgkampen.

Ofrene for 22. juli fortjener å bli hedret gjennom en videreføring av sitt politiske engasjement. Også i denne vanskelige valgkampen. Foto: FOTO: TORE BOLLINGMO

Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

For samtlige partier – og selvfølgelig Arbeiderpartiet spesielt – er årets valgkamp en av de vanskeligste noensinne. Da det utenkelige skjedde 22. juli ble vårt demokrati rammet på en måte vi ikke hadde trodd var mulig, selv i de verste mareritt. Nettopp derfor er årets valgkamp så viktig.

Del på Facebook

For selv om det virker nærmest umulig å skulle kjempe for flere sykkelveier, flere sykehjemsplasser, for eller mot skulpturpark eller flere frivillighetsmidler, når nære venner og politikerkollegaer har mistet livet i terrorangrepet, så må ikke gjerningsmannen bringe meningsmotstandere til taushet med sine brutale handlinger.

LES ALT OM TERRORANGREPET 22. JULI HER

Isteden bør engasjementet de mange ungdommene, som ble offer for én manns grusomme handlinger, ivaretas.

Samhold og nestekjærlighet har blitt det viktigste mantra for nær sagt samtlige partier etter hendelsene i sommer. Norge har høstet lovord fra hele verden etter måten vi taklet angrepene på. Og det er godt å se at et overveldende flertall utelukkende tyr til kjærlighet og samhold, istedenfor tanker om hevn.

Likevel er det ingen motsetning mellom nestekjærlighet og samhold på den ene siden, og politisk debatt på den andre. Ofrene for terrorangrepet på Utøya var der i egenskap av sitt politiske engasjement.

Uavhengig av om man sympatiserer med Ap/AUF eller ikke, er det nettopp dette engasjementet man bør dyrke videre, for å videreføre det ungdommene på Utøya kjempet for: Et land, der meningsutvekslinger styrker og bygger de demokratiske prinsippene Norge styres etter.

Ungdommene fortjener nettopp å bli husket og hedret gjennom en videreføring av den politiske debatten, og i ukene som kommer dreier det seg om lokalpolitikk. Selvsagt blir det en annerledes valgkamp. Og at man er rundere i kantene, har mindre fokus på show og baluba, og større fokus på overgripende temaer i lys av 22. juli er naturlig.

Likevel er det viktig å huske på det byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap) sa da valgkampen åpnet sist lørdag: «Selv om Arbeiderpartiet og AUF er hardt rammet, ønsker vi ingen særbehandling». Hun tar dermed til orde for en renhåret, men tøff diskusjon i valgkampen.

Spørsmålet er selvfølgelig hvordan en krevende politisk debatt skal kunne videreføres, bare uker etter de tragiske hendelsene. Et viktig moment handler nok om hvilke temaer som diskuteres. For selv om 22. juli vil – og bør – prege nyhetsbildet, også i ukene og månedene som kommer, bør selve valgkampen handle om lokalpolitiske drakamper.

Selv om landet vårt aldri blir helt det samme igjen, er det ikke sånn at vi til evig tid vil være enig om å være litt mer enige om det som kan føles som trivialiteter i disse dager.

Det verst tenkelige resultatet for demokratiet og politikken er en apati, der meningsutvekslinger blir tilsidesatt fordi temaene i den store sammenhengen føles lite meningsfylte.

Det handler på ingen måte om å ikke utvise raushet. For vi må fortsette å være rause mot hverandre i form av å tillate meningsforskjeller. En åpen og ærlig debatt, der ulike synspunkter kommer til i et offentlig ordskifte er selve essensen i å utvise raushet – og også å drive politikk, i et demokratisk styresett.

I tiden som kommer er det lokale spørsmål som skal diskuteres. For det er en gang slik at lokalpolitikken også er folk nærmest i situasjoner der overgripende ideologiske tanker ikke bestandig er avgjørende – kanskje tvert imot.

Spørsmål rundt barnevern, barnehager, eldreomsorg, fattigdom, integrering og byutvikling vil fortsette å prege hverdagen til hver og én av oss, også etter 22. juli.

For hvermansen er det ikke opplagt hvem som mener hva rundt disse spørsmålene. For å sørge for et mest mulig rettferdig valg, fortjener velgerne å bli informert – også i denne vanskelige situasjonen.

Nettopp derfor trenger Norge – og Oslo – tydelige stemmer, som kan fortelle velgerne hva de mener om disse lokalpolitiske spørsmålene. Som selv i denne svært tøffe tiden kan forteller hva de mener om plassering av Munch-museum, overføringer til eldreomsorgen og barnevern, og utbygging av kollektivtrafikk.

Ofrene for tragedien fortjener at det de jobbet for, faktisk blir en realitet i form av bredere politisk engasjement og økt valgdeltakelse. Bare på den måten kan vi komme oss videre.

Hege Bjørnsdatter Braaten

Nyhetsredaktør, Lokalavisene Oslo AS

LES ALT OM TERRORANGREPET 22. JULI HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Valg

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag