*Nettavisen* Nyheter.

Bevare oss vel

Da de flyttet inn, hadde de 47 plastsekker med klær og bare ett lite skap. Noen måneder senere, og 25.000 kroner fattigere, har de fått oppbevaringsløsningene på plass.

Nå finner vi ingenting. Med mindre vi har notert oss hvor tingene ligger. Badebukse, niende plastsekk til høyre, liksom.
Første gang vi besøker Tor Hammerø og Anne Stensløkken, står de midt i et kaos som de fleste nyinnflyttede vil kjenne igjen. Det blir ikke bedre av at de allerede har hatt rundt 40 år hver til å sope sammen jordisk gods.
I dette tilfellet er hjelpen innen rekkevidde: Inger Ystgaard, interiørarkitekt, er innkalt for å pønske ut smarte og pene oppbevaringsløsninger. Tor og Anne sier at de er beredt til å bruke 50.000 kroner hvis det er det som blir prisen for skap, skuffer og interiørarkitekt, for som Tor sier:
Vi har allerede kjøpt oss en relativt kostbar leilighet. Da blir det feil å skulle spare inn noen tusenlapper her og der, og ende opp med skapløsninger vi bare blir sånn passe fornøyde med.

Omfangsrik garderobe

Om alle de 47 sekkene med klær skal transformeres til vakkert opphengte plagg, alle like ukastbare?
Det er jo Anne som har mest, da. Så det blir vel opp til henne, mener Tor.
Nei, jeg har jo allerede gitt bort masse til søstera mi og mora mi. Men Tor derimot, han er virkelig en mann med mye klær, sier Anne om sin enkelt t-skjortekledde samboer.
Mye, jeg? Jeg har jo allerede levert 20 sekker til Fretex siden jeg traff Anne for tre år siden, parerer Tor, og diskusjonen ender med at de begge slår fast det som blir realiteten i de fleste hjem: Intet, eller nesten intet, skal kastes. Det kjennes nemlig ikke som om man har for mange klær, men for trange skap.
Selv om Tor og Annes utvalg av klær uten tvil er mangfoldig og ekstremt plasskrevende, er det samtidig representativt for folk flest i Norge.

Faglig hjelp

Interiørarkitekt Inger Ystgaard ber om å få plantegninger av leiligheten. Slikt finnes gjerne på byplankontoret eller hos lignende etater, forteller hun.
Men dersom en utbygging ikke er godkjent ennå, vil heller ikke tegningene være registrert hos det offentlige. Det hender jeg nøyer meg med plantegningen i prospektet. I så fall er det viktig å kontrollmåle, sier Ystgaard.
På denne jobben, som bare inkluderer garderobeskap og ikke interiør for øvrig, bruker hun et par timer på befaringen. Hun diskuterer med begge beboerne, noterer seg damens ønske om walk in-closet og mannens skepsis til å gjøre om et helt gjesterom til skap. Så tar hun noen memoreringsbilder til bruk under planleggingen.
For en som har nøyd seg med å sette inn de billigste Ikea-skapene på eget soverom, kan det virke som uhørt luksus å ha en interiørarkitekt på besøk.
Vi synes det er greit, vi, fordi vi kan jo ikke dette her. Har bare løse ideer. Og dynger med klær. Som Øystein Sunde synger: "Man har folk til slikt". Selv egner vi oss til helt andre ting, sier Tor.

Ryddig gang

Noen måneder senere er vi tilbake i leiligheten til Tor og Anne. Bilder har kommer opp på veggene, hjemmehyggen har definitivt flyttet inn. Og aller viktigst: Ikke en pappkartong, ikke en plastsekk så langt øyet kan se.
I hallen har det blitt plass til et gammelt, blått Ikea-skap med tilhørende kommode det eneste som fikk overleve flyttingen til oppbevaring av yttertøy. Gangen innenfor, som er ganske smal, har fått et tre meter langt Elfa-skap med frostede dører og fôring opp til taket. Vi konstaterer at skapdørene er akkurat gjennomsiktige nok til å skape litt romfølelse i den trange gangen, samtidig som de er såpass dekkende at pinling ryddighet i skapet ikke er påkrevet. Inne i Elfa-skapet er det en kombinasjon av garderobestang, høye skohyller og vanlige hyller.

Orden oppe

Oppe i soveromsetasjen, som er på loftet, har det ikke blitt walk in-closet likevel. I stedet er plassen på hovedsoverommet utnyttet med en spesialtilpasset løsning, også denne fra Elfa, som fyller en hel vegg. Skyvedørene på dette skapet er delvis av speilglass, delvis hvite.
Langs en vegg under skråtaket har fire hvite, enkle kommoder, til rundt 500 kroner per stykk fra Ikea, akkurat fått plass. I tillegg kan Tor fortelle om noen ekstra knep for å få plass til parets garderobe:
I loftsetasjen er det "hemmelige rom" langs skråtaket. Der har vi satt inn garderobestang, slik at det akkurat blir plass til å henge opp jakker og lignende. I tillegg fant vi en ubrukt bod i oppgangen. Der skal vi sette inn løse garderobestativer à la de som ofte brukes på utesteder, sier Tor.
Det er ingen tvil om at vi blir inspirert. Men om det er til garderobebygging eller tvert imot å kvitte oss med tre fjerdedeler av klærne våre er vi ikke helt sikre på.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.