RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bevisst tortur av jakthunder

Anslagsvis 30 000 galgoer blir mishandlet og drept årlig i Spania. I all hovedsak er det fullt lovlig.

I Spania kalles galgoer for "pianohunder" på folkemunne. Bakgrunnen for kallenavnet er grusom: Eiere som ikke er fornøyd med hunden sin, henger dyret i et tre slik at labbene så vidt når bakken. Galgoen blir tassende rundt til den dør av sult, tørst, utmattelse eller kvelning.

Det finnes også andre metoder for å ta livet av hundene på en pinefull måte. Noen blir kastet i sjakter eller brønner for å dø. Andre får knekt bena, og blir deretter forlatt på et øde sted.

Informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen Norge er rystet over hvordan galgoen behandles i Spania.

Det er provoserende å se hvor dypt folk kan synke. Torturen er så bevisst, man ser helt bort fra at hunden føler smerte og ubehag. Hundene har tillit til og knytter seg til eier, og blir grovt mishandlet tilbake. Jeg fatter ikke at noen kan more seg over å pine dyr på denne måten, sier Eidsmo.

Dyrebskyttelsen har også fått en rekke rapporter om elendige forhold blant mange oppdrettere. Det er ingen kontroll over avl og oppdrett av galgoer i Spania. Det er heller ingen nasjonale lover hundene kan beskytte seg bak. Bare i noen få regioner har man et lovverk som forbyr mishandling og drap av galgoene, men lovene har aldri blitt håndhevet.

Bruk-og-kast

Marit Stene, leder i galgoutvalget i Norks Myndeklubb, kjenner godt til situasjonen i Spania.

Det er en bruk-og-kast-mentalitet som er skremmende. Hunden er null verdt hvis den ikke kan jakte, sier hun.

Hun har stor forståelse for at dyreelskere her hjemme ønsker å hjelpe til, men mener det er uheldig å ta med seg galgoer til Norge.

Mange av disse er syke, og bærer på parasitter som ikke finnes i Norge. Dessuten er de ikke vant til vanlig kontakt med mennesker, og kan være fulle av angst, sier Stene, og oppfordrer heller folk til å støtte organisasjoner som tar seg av hundene i Spania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere