RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BI-studenter kjøper ekstern hjelp for å greie eksamen


HJELP: «Reddende hjelp» sier to av studentene om de eksterne forelesningene. Fra v: Fredrikke Dæhlie og Ingvild Helland.
HJELP: «Reddende hjelp» sier to av studentene om de eksterne forelesningene. Fra v: Fredrikke Dæhlie og Ingvild Helland.
Flere enn halvparten av BIs 2300 førsteårsstudenter i Oslo kjøper kurs og forelesninger eksternt, i tillegg til BIs undervisning. Dette bekymrer ikke prorektoren ved den private handelshøyskolen.

OSLO/NYDALEN: Aspiri AS, etablert i 2010, er ett selskap som tilbyr BI-studentene eksamensforberedende kurs. Ifølge daglig leder Andreas Bjerkedal, deltok flere enn 1200 av BI Oslos førsteårsstudenter på ett eller flere eksamensforberedende kurs i regi av selskapet, og selskapet har ifølge Bjerkedal rundt 7800 kunder «i systemet».

Blir testet

Ifølge Bjerkedal blir studenter rekruttert som forelesere i Aspiri. Disse må gjennom prøveforelesninger og blir evaluert.

– At så mange studenter velger Aspiri-kurs vitner vel om resultatorienterte studenter. På den annen side så er dette et velprøvd og populært konsept i mange land, så det er ikke overraskende at det lykkes her også, ifølge Bjerkedal.

Les også: Skolejenter vil hjelpe barna

Et Aspiri-kurs varer gjennomsnitlig i 10-15 timer, og koster opp mot 1400 kroner. Selskapet hadde en omsetning i 2012 på 5,2 millioner kroner, og et resultat på minus 70.000 kroner.

– Hvordan gikk det i 2013?

– Vi har avvikende regnskapsår slik at vi prinsipielt er midt i året nå, likevel ser omsetningen for inneværende regnskapsår ut til å øke. Samtidig koster vekst såpass at vi regner med at resultatene lar vente på seg noen år, avslutter Bjerkedal.

Les også: Assad (22) fra Grorud fikk «Norges råeste sommerjobb»

Prorektor ikke bekymret

Studentene bruker allerede titusener av kroner i året på undervisningen på BI.

– Er det et svakhetstegn ved Handelshøyskolen BI at så mange studenter føler at de må kjøpe seg eksterne kurs og forelesninger?

– Nei, det synes jeg ikke. BI leverer solid, kunnskapsbasert undervisning, og søker å levere best mulig kvalitet til våre studenter, svarer prorektor ved BI Oslo, Dag Morten Dalen.

– Vi vil påpeke viktigheten av at studentene kommer tidlig i gang med å jobbe, slik at de ikke faller av underveis. For å hjelpe til med dette har vi innført arbeidskrav i flere kurs, noe vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene på. Vi vet av erfaring at det gir dårlige resultater eventuelt å skulle ta igjen et semester rett før eksamen, svarer Dalen.

BI har også kurs

Prorektoren forteller at BI selv også har eksamensforberedende kurs, blant annet i Finans og økonomistyring og kurs i studieteknikk.

– Over halvparten av våre førsteårsstudenter har vært innom de eksamensforberedende kursene. Tilbakemeldingene viser at studentene er svært fornøyd med tilbudet. Kursene koster ingenting ekstra for studentene, sier Dalen.

Les også: BI betaler 300.000 for Gry og Svend

Studentforeningen overrasket

– Jeg var ikke klar over at antallet BI-studenter som bruker eksterne forelesninger var såpass høyt, og dette er en sak SBIO vil se nærmere på, sier nyvalgt leder av SBIO (BIs studentforening), Espen Haugen (22) fra Majorstuen.

– Men hvis antallet stemmer, så bør BI selv vurdere hvilke forbedringer som eventuelt kan gjøres for at ikke så mange studenter skal føle at de må kjøpe eksterne forelesninger for å «overleve» eksamen, sier Haugen.

– Når det er sagt, så tror jeg at BIs eget studieopplegg er bra nok, hvis studentene selv følger opp den studieprogresjonen det er lagt opp til. BI har jo selv også forberedende eksamensforelesninger i de tyngste fagene, legger Haugen til.

– Har du selv vært på eksterne kurs?

– Ja, jeg har deltatt på ett Aspiri-kurs for et par år siden. Det var greit å få en gjennomkjøring like før eksamen, forteller Haugen.

Shopper kurs og er fornøyde

Studentene shopper eksterne forelesninger og er strålende fonøyde med hjelpen utenfra. Ingvild Helland (21) og Fredrikke Dæhlie (20) er førsteårsstudenter ved BI og studerer til bachelor i markedsføring og PR/markedskommunikasjon.

– Nå før jul tok vi Aspiri-kurs i finans, økonomistyring og «bedriften». Disse forelesningene var veldig intensive, men enklere å forstå stoffet sammenlignet med BIs undervisning. I tillegg er kursene veldig eksamensrelaterte, irrelevant stoff er utelukket, sier de to unge studentene fra Nordstrand.

– Og ja, en reddende hjelp på slutten av året, særlig hvis man føler at man ligger litt dårlig an. Ikke bare for oss, men for svært mange av de vi kjenner her ved BI, legger de to jentene til.

Har ikke skulket

De presiserer samtidig at de på ingen måte har skulket unna BI-forelesningene, men at den eksterne hjelpen er «i tillegg til».

– Det er jo litt dumt å måtte bruke penger på eksterne kurs – BI koster jo litt, det! Men når man vil prestere best mulig, så får det ikke bety så mye at vi må betale ekstra for ekstrakursene. Vi tror forresten at eksamene gikk fint! sier de to jentene.

Les også: Her kan det komme 350 nye studentboliger

– Redningen for meg

Jonas Grimsøen (21) fra Majorstuen er eiendomsmeglerstudent ved BI på andre året.

– BI har mange dyktige forelesere de også, men de eksterne forelesningene har så langt vært redningen for meg, sier Jonas.

– De eksterne forelesningene er mer «fra scratch», sånn at vi som kanskje ikke er de sterkeste i de vanskeligste fagene, får bedre mulighet til å henge med, tror Jonas.

– Det er jo kjipt å måtte betale enda mer enn det studiet allerede koster ved BI, rundt 80.000 per år, og det virker jo som nesten «alle» andre her også benytter seg av eksterne kurs. Men jeg tror eksamen gikk bra denne runden også, avslutter Jonas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere