BI-vitnemål til salgs på nett

12 personer er anmeldt for å forfalske vitemål ved BI i Oslo. Illustrasjonsfoto.

12 personer er anmeldt for å forfalske vitemål ved BI i Oslo. Illustrasjonsfoto.

Flere BI-studenter er tatt på fersken etter å ha søkt jobb med falske vitnemål og karakterutskrifter. På Internett kan du bestille en BI-master for noen hundrelapper.

NYDALEN: Det er studentavisen INSIDE som skriver at 12 personer har blitt politianmeldt av BI de siste tre årene, etter at de er avslørt med falske vitnemål.

Det er både søkere til BI-studier som er tatt med forfalskede utdanningspapirer og personer som er oppdaget med forfalskede vitnemål og karakterutskrifter fra skolen når de har søkt jobb etter endte studier.

– Sannsynligvis er det en del mørketall. Noen forfalskninger er gjort svært bra, og med dagens tekniske utstyr vil det bare bli bedre, sier Marianne Schei, direktør for studieavdelingen ved BI i Oslo, til INSIDE.

Hun forteller at skolen både har kommet over vitnemål der karakterene er «pyntet på», men også helt «egenkomponerte», falske vitnemål har forekommet.

Lett å bestille på nett

Et nettsøk på «fake diplomas» gir ifølge INSIDE treff hos flere nettbutikker som spesialiserer seg på produksjon og salg av falske vitnemål og karakterutskrifter. For en femhundrelapp loves det i en nettbutikk et dokument som er uskillelig fra ekte vare. Avisen Kapital skal ved kontakt med nettbutikken ha fått bekreftet at falske vitnemål fra både BI og NHH i Bergen kan bestilles.

Også programmer der du kan lage dine egne, falske vitnemål hjemmefra, kan bestilles for en rimelig penge.

På Universitetet i Oslo (UiO) kjenner de seg også godt igjen i problemstillingen. De har ingen total oversikt, men studiedirektør Monica Bakken vet at det i årets opptaksrunde var to politianmeldelser, skriver dn.no.

Også falske vitemål fra utlandet

Det statlige organet Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) godkjenner utdanning fra utlandet som skal brukes på det norske arbeidsmarkedet. Ved godkjenning får arbeidssøkere en bekreftelse som kan framvises til arbeidsgiver. Men selv om privatpersoner selv må sende inn papirene, har det ikke manglet på forfalskninger.

– Man skulle tro at NOKUT er de siste som får tilsendt falske dokumenter, men vi har faktisk politianmeldt rundt 60 personer siden den første anmeldelsen i 2005, sier Ida Lønne, avdelingsdirektør ved Avdeling for utenlandsk utdanning, til INSIDE.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.