RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bibelsk byutvikling Arken på Rodeløkka, Fjellgata 13

Det er Moses som er opphav til navnet på huset, som med stor kreativitet unngikk 1800-tallets strenge bygningslover.

Mellom Trondheimsveien og Dæl'enga ligger vakre og fredelige Rodeløkka med trehus fra 1800-tallets Kristiania, tilsynelatende uberørt av byhistoriens mange rivingsdebatter. Men som en mengde andre store områder på Østkanten var også Rodeløkka regulert til riving en gang på 1960-tallet. Og det var først da bystyret snudde i synet på Rodeløkkas framtid at 1970-tallets nye bevaringstanke ble en sannhet også for Oslos ledende politikere og planleggere.

Murtvang

Rodeløkka har navnet sitt etter stiftsprost Frederik Rode som i 1854 kjøper en 13 mål stor tomt fra Dælenengen gård. Stiftsprost Rode beholder løkken fram til 1859, da han selger den videre til bøssemaker Hans Olsen fra Vågå. Han igjen deler den opp i tomter som snart blir bebygget. Etter ham blir nå området kalt "Vågeby", men det varer ikke mange år før "Rodeløkka" blir det offisielle navnet.
Utover på 1860- og 1870-årene skyter så trebyen på Rodeløkka i været i forkant av byutvidelsen i 1878. Da blir det forbudt med trehusbygging, nå er det Kristianias murtvang som gjelder. Huset som kalles "Arken" er til de grader preget av det. Det blir bygget i1875, altså like før byutvidelse og murtvang. Det har en enkel utgave av sveitserstilen, men det som unektelig er mest originalt er mengden av arker på taket. Det er en fiks omgåelse av datidens bygningslov som tillater maksimum to etasjer; takket være arkene kan 3.etasjen defineres som loft.

Moses på Rodeløkka

Her holder indremisjonspresten J. Storjohann sin "Haandgjerningsskole for Piger" i 1876, mens det er Kristiania Indremisjon som, på grunn av alle arkene på taket, navnsetter huset "Arken" og tolker den bibelske sjøfarer Moses inn i navnet. Han bor imidlertid aldri i huset. Rundt 1900 er det derimot kolonialbutikk i første etasje som så mange andre steder.
Og når en gruppe arkitektstudenter i 1969 samler seg for å finne bevaringsalternativ til riving av Rodeløkka, gjør de Arken til sitt hovedkvarter. Her lages de nye planene som heldigvis overbeviser bystyret og blir begynnelsen på 1970-tallets store bevaring av Oslos historiske områder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere