RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PÅ NORDTVET: Jan Kjærstad er en av mange forfattere som har besøkt det folkekjære biblioteket på Nordtvet. Men biblioteket er ikke folkekjært nok, ligger for utilgjengelig til, og må derfor ofres til fordel for nytt bibliotek på Økern, mener byråden.
PÅ NORDTVET: Jan Kjærstad er en av mange forfattere som har besøkt det folkekjære biblioteket på Nordtvet. Men biblioteket er ikke folkekjært nok, ligger for utilgjengelig til, og må derfor ofres til fordel for nytt bibliotek på Økern, mener byråden. Foto: Arkivfoto: Magnus Ross

Bibliotekene på Nordtvet og Bjerke ofres

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) vil omdisponere bibliotekkroner, og satse stort på Økern.

GRORUDDALEN: Det kom frem da byrådet la frem sin bibliotekmelding på Tøyen torg forrige uke.

Det er ikke første gang bibliotekene Nordtvet og Bjerke er trua.

Les også: Freder Bjerke og Nordtvet

Senest i høst ville direktør i kulturetaten Hilde Barstad legge ned en rekke biblioteker i Oslo.

Da svarte byråden med at ingen biblioteker skulle legges ned før bibliotekmeldingen ble lagt frem på nyåret.

Bibliotekmeldingen fikk navnet Borgernes bibliotek, og ble altså lagt frem forrige uke.

Og resultatet ble nedslående for lokale bibliotekbrukere på Nordtvet.

Økern erstatter

I Grorudalsområdet foreslår byrådet nemlig ikke mer enn fire filialer: Disse skal være Romsås, Stovner, Furuset og en ny filial som skal plasseres i utviklingsområdet på Økern. Dette biblioteket skal erstatte Bjerke og Nordtvet.

Les også: Furuset bibliotek-Oslos mest populære

Både Stovner og Furuset filial har gode besøks- og utlånstall og ligger sentralt plassert i forhold til sitt besøksgrunnlag.

Romsås filial ligger også sentralt plassert inne i Romsås senter med T-banestasjon i umiddelbar nærhet.

Les også: Asbjørn (92) raser over kuttforslag på Romsås

– Driftskostnadene er relativt lave og biblioteket på Romsås har en viktig funksjon i nærmiljøet. Utlånstallene er lave, men besøkstallet ligger over byrådets kriterium om at filialene bør minimum ha et besøk på 50.000 i året, skriver Bjercke i byrådsmeldingen.

– Byrådet er ikke i tvil om at filialene på både Bjerke og Nordtvet spiller en viktig rolle i sine lokalmiljøer. Bjerke er en relativt godt besøkt filial og har gode utlånstall. Nordtvet har relativt lave utlåns- og besøkstall, men er en kostnadseffektiv filial. Ingen av filialene ligger i nærheten av helt sentrale knutepunkt eller sentrumsfunksjoner, skriver byrådet.

Ligge ved knutepunkt

Byrådet mener filialene skal plasseres der det er stor befolkningstilvekst, som i områdene Økern, Bjerke, Breivoll, Løren, Hasle og Ensjø.

Les også: Drømmer om liv og røre på Breivoll

– Denne utviklingen krever at filialene plasseres mer sentralt slik at den kan komme både eksisterende, men også nye brukergrupper til gode. Byrådet foreslår at når det er funnet andre egnete lokaler, avvikles Nordtvet filial, og personalet trekkes ut. Byrådet vil imidlertid gå i dialog med blant andre venneforeningen for å se om det er mulig at filialen driftes av andre enn Deichmann, skriver byrådet i pressemeldingen og understreker:

– Verken Bjerke eller Nordtvet filial skal legges ned før det har vært en dialog om plasseringen av en ny filial. Nærhet til brukerne er et nøkkelord i vurderingen av hvor bibliotekfilialen bør ligge.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere