RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bibliotekets mysterier


Ta med unga på en spennende tur blant bibliotekets bokhyller denne uka. FOTO: PROMO
Ta med unga på en spennende tur blant bibliotekets bokhyller denne uka. FOTO: PROMO
Kan et hus som rommer så mange fortellinger virkelig ha sin egen fortelling å fortelle?

SCHOUS PLASS: I disse dager risikerer du å bli statist i et teaterstykke om du besøker Deichmanske bibliotek på Schous plass. Enten du vil eller ikke. Publikum er nemlig med i forestillingen som har fått det passende navnet Deichmans Komplott.

Publikum på scenen

Det er Claire de Wangen som har regien på det originale stykket, skrevet for barn mellom 3 og 6 år.

Deichmans Komplott er et teaterstykke spunnet omkring opplevelsen og erfaringen. Hemmeligheter. Mysterium. Sammensurium, står det å lese i pressemeldingen fra arrangøren.

Dette må du forklare, bibliotekar Wøllo. Hva er det som er så hemmelig og spennende med dette?

Dette er rett og slett en ganske fantastisk forestilling. Her handler det om biblioteket på Schous pass. Barna får treffe selveste herr Deichman, bibliotekaren og uglene man ser ved inngangen til biblioteket. Men det som kanskje er enda mer spesielt er at publikum som besøker biblioteket for å låne ei bok eller lese avisa også spiller en slags rolle. Det er nemlig dagliglivet på biblioteket som danner bakteppet for forestillingen, forteller Wøllo engasjert.

Barna som gjester forestillingen skal føres gjennom bygget. Underveis møter de en blanding av virkelighet og fiksjon.

– Biblioteket og menneskene som bruker det til daglig er jo der i utgangspunktet, forklarer Wøllo.

– Hvem er så den mystiske bibliotekaren du nevner?

– Det er ingen veldig mystiske bibliotekarer. Det er jo bare oss som jobber her, iført noen forkler som viser hvem vi er. Men som sagt- det er jo nettopp det som gjør forestillingen så spesiell. At virkeligheten blandes så tydelig inn i historien.

Åpen for alle

Selv om stykket i utgangspunktet er skrevet for barn er det også tilrettelagt for voksne.

– Her er alle velkomne. Innholdsmessig er dette enkelt lagt opp, slik at barn skal ha glede av det. Det betyr imidlertid ikke at voksne synes stykket er kjedelig. Barn mellom 3 og 6 år trenger uansett voksen hjelp til å snakke om intrykk og hva de sitter igjen med etter å ha sett stykket, mener Wøllo.

Roen brytes

– Mange av oss forbinder biblioteket med ro og tid for ettertanke. Passer det med et vandrende teaterstykke mellom de lesende?

– Ja, det synes vi. Dette blir så spesielt for akkurat vårt bibliotek. Her handler det ikke om biblioteket generelt, men Deichmanske bibliotek avdeling Schous plass. Dette var den første biblioteksbygningen som ble oppført i hele Skandinavia. Midt på Grünerløkka, som den gang ble kalt for selveste syndens pøl. Det ble oppført som en del av folkeopplysningsarbeidet, og har i den forbindelse spilt en viktig historisk rolle i Norge. Slikt fortjener jo et teaterstykke, mener Wøllo.

Forestillingen varer en drøy halvtime, og spilles følgende datoer:

Lørdag 10. oktober klokka 11, 12 og 13

Torsdag 15. oktober klokka 17 og 18

Lørdag 17. oktober klokka 11, 12 og 13.

Hemmeligheter. Mysterium. Sammensurium.

Ingebjørg Wøllo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere