Bildebeviset mot IS-krigeren

BEVIS: Dette bildet ble lagt frem i Oslo tingrett tirsdag, som bevis for familiefaren (30), (til venstre). sin tilknytning til IS. Lengst til høyre står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til venstre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Bildet er tatt i Syria.

BEVIS: Dette bildet ble lagt frem i Oslo tingrett tirsdag, som bevis for familiefaren (30), (til venstre). sin tilknytning til IS. Lengst til høyre står den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). Til venstre for Vasquez står en nordmann som er drept i kamp i Syria, mens den fjerde på bildet er ukjent. Bildet er tatt i Syria. Foto: Politiet (NTB scanpix)

Selv om 30-åringen angivelig var i Syria for å gi humanitær hjelp til sivilbefolkningen, var det bilder der han poserer med en AK47 han sendte hjem til familien.

24.02.15 21:22

TINGRETTEN: Da den nå 30 år gamle norsksomaliere forklarte seg for Oslo tingrett tirsdag, avviste han kategorisk tiltalen mot seg. Der heter det at han kjempet med våpen for Den islamske staten (IS) fra sommeren 2013 til slutten av januar i fjor.

Under et omfattende sikkerhetsopplegg startet tirsdag terrorrettssaken, der forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon blir behandlet for først gang i norsk rettsvesen. Alle de tre tiltalte nektet straffskyld etter tiltalen.

30-åringen vedgikk at han valgte å sverge troskap til IS etter angivelig å ha gitt humanitær hjelp til den syriske sivilbefolkningen siden høsten 2012. Han hevdet imidlertid at fordi motstandsbevegelsen i Syria var sterkt fragmentert, var det størst mulighet for å lykkes med hjelpearbeid innenfor IS.

De eneste gangene han bar våpen, var når han beveget seg fra sted til sted i Syria og da kun for beskyttelse fordi det pågikk væpnet konflikt i området, framholdt han.


Avbildet med Vasquez

Påtalemyndigheten sitter på en rekke beviser som kan indikere en tettere tilknytning til IS' væpnede aktivitet enn 30-åringen hevder. Blant annet ble det vist bilder av ham, iført skuddsikker vest og poserende i skytestilling med en AK47. Bildene hadde han sendt kona.

I mailen hjem skrev mannen at han ønsket at datteren også skulle få se bildene av ham, og at moren måtte forklare henne hva han drev med i Syria, i tilfelle han skulle lide martyrdøden.

BILDEBEVIS: Her er det andre bildet som ble presentert i retten. Bildet  viser familiefaren (30), i midten sammen med den norske IS-lederen Bastian Alexis Vasquez (24). De to andre er en nordmann som er drept i kamp i Syria, og en fjerde ukjent person. Foto: Politiet (NTB scanpix)

– Man kan bli martyr som hjelpearbeider også, argumenterte tiltalte da han forklarte seg for retten. Han hevder han var på reise inne i Syria på tidspunktet bildene ble tatt, og at han hadde med våpen utelukkende som beskyttelse.

På andre bilder er mannen avbildet sammen med kjente fremmedkrigere, blant dem norskchilenske Bastian Vasquez, som senere skal ha fått en lederrolle IS.

Les også: Islamist i vill biljakt og skuddveksling i Oslo

På to av bildene som ble funnet på en bærbar harddisk, er det den medtiltalte 28-åringen som er fotograf. Et annet bilde viser dem begge sammen med Vasquez og en fjerde person. Ikke på noen av bildene bærer de to tiltalte våpen, selv om de øvrige mennene gjør det.

Visste ikke om forbud

Aktor, førstestatsadvokat Jan Glent mener saken mot 30-åringen er styrket etter innrømmelsen av å ha sverget troskap til IS, noe han ikke innrømmet i avhør.

Forsvareren, advokat Fredrik Schøne Brodwall, mener ikke uventet det motsatte. I de kaotiske forholdene som rådet i Syria, var det umulig for 30-åringen å få med seg endringene i den norske straffeloven. Han må derfor frifinnes, mener forsvareren.

– Han sluttet seg til IS en måned før forbudet mot å delta i terrororganisasjoner trådte i kraft, og visste ikke om at hans tilslutning ble ulovlig, sier Brodwall til NTB.

Han peker på at såkalt rettsvillfarelse kan være straffriende, og mener dette må gjelde for tobarnsfaren. I retten framgikk det at tiltalte avla eden rundt 1. mai 2013, mens paragraf 147 d i straffeloven først trådte i kraft i juni.

Ifølge rettspraksis er villfarelse først straffriende hvis den er uaktsom, altså at tiltalte ikke kan klandres for ikke å ha holdt seg informert. Denne åpningen i loven gir også retten mulighet til å sette ned straffen hvis tiltalte blir funnet skyldig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.